În vârstă de 29 de ani, Irina Fetecău a primit o suspendare de 10 luni, după ce a fost depistată cu 4-Methylpentan-2-amine, o substanță interzisă în competiție. Testul a fost efectuat în primăvara anului 2024, în cadrul unui control standard desfășurat sub reglementările internaționale care guvernează sportul alb (ATP, WTA, ITF, etc.).
Irina Fetecău a contestat suspendarea
Sportiva a informat autoritățile că substanța ar fi putut proveni dintr-un supliment alimentar contaminat. Ea a menționat produsul „Yeti Juice” de la firma britanică „Gorilla Alpha”, un pre-workout pe care îl consuma în perioada respectivă. Analizele efectuate ulterior într-un laborator acreditat WADA din Austria au confirmat prezența substanței incriminate în respectivul supliment – în concentrație de 1.4 mg per gram de produs.
Deși și-a asumat inițial responsabilitatea pentru prezența substanței în organism, Irina Fetecău a contestat durata suspendării, considerând că a fost victima unei contaminări accidentale. Tribunalul independent care a reanalizat cazul, în urma unei audieri desfășurate online pe 3 aprilie 2025, a decis reducerea sancțiunii de la 12 la 10 luni, concluzionând că a existat o culpă minoră sau neglijență redusă.
Clipe grele pentru sportiva Irina Fetecău / Sursa foto - Facebook Irina Fetecău
Suspendarea Irinei Fetecău este valabilă până în luna februarie 2026
Într-un mesaj amplu, jucătoarea a transmis că vestea a fost un șoc pentru ea și familia sa. A subliniat faptul că schema de suplimente pe care o urma era monitorizată de un medic sportiv, iar produsul în cauză fusese testat anterior fără a ridica suspiciuni. Ea a mai menționat că nu a ascuns consumul suplimentului și că a colaborat deschis cu autoritățile.
„Dragi prieteni,
Nu credeam ca voi fi vreodată pusa in postura de a face o astfel de postare, dar se pare ca viata te trece uneori prin niște situații si “teste” inimaginabile.
După cum probabil ați aflat ieri, am fost suspendata de ITIA pentru 10 luni, ca urmare a unui rezultat pozitiv la un test anti-doping din primăvara anului 2024, din cauza unei substanțe numita “4-Methylpentan-2-amine” (încadrată la categoria de substanțe slabe, specifice, interzise “in-competiton”). Vestea primirii acelui rezultat a venit ca un soc total pentru mine si pentru familia mea, in condițiile in care aveam o schema de suplimente monitorizata si controlata de un medic sportiv cu mare experienta si știam foarte bine ca nu consumasem nimic interzis. După mai multe consultări cu echipa mea, am ajuns la concluzia ca acest rezultat nu poate sa fi apărut decât ca urmare a unei contaminări a unuia dintre suplimentele pe care le luasem la momentul testului.
Ne-am gândit ca singurul supliment din schema pe care o urmam care ar fi putut fi contaminat era pre-workout-ul numit “Yeti Juice”, de la o firma populara in Marea Britanie, “Gorilla Alpha”. Acesta are in compoziție o serie de aminoacizi esențiali in combinație cu cofeina si 2-3 plante. Rolul lui e acela de a oferi un plus de energie la început de meci sau de antrenament.
Zis si făcut: am transmis la ITIA cererea mea de a testa suplimentul si in vara anului trecut l-am trimis la un laborator acreditat WADA, din Seibesdorf, Austria. Rezultatul a venit in câteva săptămâni si ne-a confirmat bănuielile: 1.4 mg din substanța cu pricina per 1gram de pudra de supliment! Deci a fost vorba de o contaminare clara a acestui produs!
Am crezut ca lucrurile se vor duce pe o panta buna, dat fiind ca găsisem cauza testului pozitiv, însă am aflat pe parcursul lunilor ce au urmat ca regulamentul in astfel de situații este unul foarte strict si ca, din păcate, ești pedepsit in funcție de gradul de precauție si diligentele pe care le depui ca sa nu ajungi într-o astfel de situație. Aveam toate argumentele de partea mea si le enumăr aici doar pe cele mai importante (pe restul le puteți găsi in documentul publicat de ITIA pe site):
-colaborarea cu un medic de suplimente, care sa îmi prescrie o schemă corecta si completa pentru a-mi păstra organismul sănătos cat timp joc tenis de performanta;
-eticheta suplimentului era una curata si normala pentru un pre-workout;
-faptul ca mai fusesem testata anti-doping in septembrie 2023, la turneul WTA din București, si unde consumasem același supliment, dar testul ieșise NEGATIV;
-fix in aceeași perioada ca mine, un fotbalist recunoscut din campionatul nostru fusese testat pozitiv cu o substanță “sora” cu cea din cazul meu (DMAA), după ce consumase un pre-workout de la aceeași firma, GORILLA ALPHA;
-am scris in declarația de după testul anti-doping ca am luat acest supliment, nu am avut nimic de ascuns.
ITIA nu a considerat ca mi-am luat suficiente precauții înainte de a lua acest supliment, așa ca mi-a propus un an de suspendare. Știindu-ma nevinovata, am ales sa lupt mai departe pentru cauza mea; așa ca am mers la Sport Resolutions, unde am avut audierea la începutul lunii aprilie, iar la câteva săptămâni după a venit si decizia finala: 10 luni de suspendare. Deși judecătoarea a văzut adevărul din acest caz, ca este vorba despre un accident nefericit si ca eu am făcut tot ce mi-a stat in putință ca sa nu ajung in aceasta situație, regulamentul anti-doping in sportul nostru este unul extrem de strict si de rigid si trebuie sa suport consecințele pentru aceasta contaminare.
A fost un an extrem de dificil pentru mine si pentru familia mea; am suferit enorm, in tăcere, alături de cei dragi, știind cat de incert arata viitorul si ca sunt judecata pentru ceva ce nu am făcut sau sa fi avut vreodată intenția sa fac! Am crescut si m-am format ca un om cu anumite valori si principii in viata si tocmai de aceea mi s-a părut total ireal si trist ca tocmai eu sunt prinsa într-o astfel de situație “ingrata”, aș putea-o numi.
Dar a trebuit sa învăț sa trăiesc cu aceasta noua realitate si sa duc greutatea asta in spate. Am avut si am noroc de câțiva oameni buni si calzi in jurul meu, care mi-au fost alături in tot acest timp si s-au asigurat ca nu ma prăbușesc de tot. Lor le sunt profund recunoscătoare ca au știut cum sa ma susțină in aceste momente “întunecate”, când eu nu mai vedeam soluții sau cale de ieșire.
Recunosc ca mi-a fost teama de reacția voastră, a tuturor, la aflarea vestii; ca voi fi judecata pe nedrept sau privita într-un mod nemeritat. Dar sunt convinsa in sufletul meu că cine mă cunoaște cu adevărat, știe ce fel de om sunt si ca nu as fi putut apela vreodată la astfel de mijloace pentru a-mi îmbunătăți performantele.
Tenisul a fost si încă reprezinta lucrul care îmi aduce cea mai mare bucurie: îmi încep ziua cu entuziasm știind ca am șansa de a păși din nou pe un teren de tenis! Indiferent de rezultate! După operația la genunchi de acum 3 ani, am învățat ca nimic nu e garantat pe lumea asta si ca nu voi putea juca tenis la infinit. Iar acum lucrul care ma întristează cel mai mult e ca a apărut, iată, încă o piedica in calea fericirii mele, aceea de a juca tenis…
In încheiere, o sa va las un paragraf din concluziile doamnei judecător de la Sports Resolution, care rezuma foarte bine cele întâmplate si care îmi da speranța ca totuși adevărul in acest caz a ieșit la iveala.
Va mulțumesc celor care ați avut răbdare sa citiți tot acest “roman” (știți ca-mi place sa vorbesc mult 😄) si sper sa revin curând cu vesti pozitive!
Cu bine,
Irina”, a transmis sportiva Irina Fetecău.
O parte din concluzia judecătoarei de la Sports Resolution / Sursa foto - Arhivă Irina Fetecău
În finalul mesajului, Irina Fetecău a reiterat angajamentul față de tenis și speranța că va reveni cât mai curând pe teren. Ea a mulțumit celor care i-au fost alături în această perioadă dificilă și a subliniat că adevărul a început, într-un final, să iasă la iveală.
„Substanța respectivă a fost interzisă din cauza efectelor extrem de dăunătoare la inimă (poate duce chiar și la infarct, din cauză că accelerează mult bătăile inimii în timpul efortului), nu din cauza așa ziselor “beneficii” pe care le-ar aduce pentru performanță.
Iar eu experimentasem deja niște efecte secundare în primăvara anului trecut: palpitații și respirație îngreunată în anumite momente pe teren…și am fost la cardiolog înainte să aflu de rezultatul pozitiv al testului...
Abia după am făcut legătura și am văzut de unde mi-au apărut de fapt acele simptome.”, a declarat Irina Fetecău, exclusiv pentru Realitatea.net.