Alin Petrache, candidat la șefia COSR: Îi respect pe Lipă și pe Bellu, vreau o competiție corectă

Tuesday, 06 May 2014, 15:44 Sursă: Agerpres

"Comitetul Olimpic și Sportiv Român este un loc în care excelența, performanța, dar și respectul, fair-play-ul și profesionalismul sunt la ele acasă. Am decis să candidez la funcția de președinte al COSR cu inima deschisă și cu încredere totală în regenerarea sportului românesc și a mișcării olimpice din România. Atuurile mele sunt cunoștințele demonstrate în managementul sportiv modern, deschiderea totală față de colegi, capacitatea de a implica pe toată lumea în proiecte serioase, tinerețea și faptul că sunt 100% un om de echipă. În sportul modern, o știe toată lumea, nu omul, ci echipa sfințește locul", a declarat Alin Petrache în exclusivitate pentru AGERPRES.

Președintele FRR nu se teme de competiția cu cele două nume mari ale sportului românesc, Elisabeta Lipă și Octavian Bellu, contracandidații săi în cursa pentru președinția COSR.

"Îmi doresc o competiție corectă alături de două nume mari. Respectul profund pe care îl port marilor valori ale sportului românesc — loc în care m-am format ca sportiv, ca dascăl și ca manager — nu-mi permite să am niciun cuvânt de critică la adresa contracandidaților mei, cea mai titrată sportivă română și cel mai valoros antrenor român al tuturor timpurilor. Valorile olimpismului trebuie să respire în toată această competiție. Nu voi răspunde personal niciunui atac de oriunde ar veni el, din partea celor doi contracandidați, a unor nume din sport sau din presă. Spiritul olimpic de fair-play va defini poziția mea publică", precizează Alin Petrache.

"Noi nu suntem într-o întrecere directă pentru medalii, ci într-o competiție pe terenul managementului sportiv de pe urma căruia trebuie să vină medalii cât mai multe pentru România, din cât mai multe sporturi. Cred într-o competiție cinstită, în care să dezbatem idei și proiecte. Familiile noastre este bine să fie lăsate în pace. Și pentru că vorbim despre o competiție de idei și proiecte, strategia mea pleacă de la premisa că sportul românesc și mișcarea olimpică din România se află la un moment de răscruce. Renașterea este posibilă doar printr-o strategie pe termen lung. Programul meu se numește 'România Olimpică 2014 — 2024', un program pe 10 ani, 10 ani olimpici care înseamnă nu una, ci trei Olimpiade. Olimpiada de la Rio va fi o prima etapă, foarte importantă, a unui ciclu olimpic de un deceniu care va readuce România în prim-planul sportului european. Rio înseamnă o obligație pentru rezultate bune, trambulina pentru regenerarea completă a olimpismului și a sportului românesc. Iar pentru un asemenea program este nevoie de multă energie pe care nu o poate aduce decât o echipă tânără, cu sprijinul celor experimentați", a adăugat președintele FFR.

Fostul căpitan al reprezentativei de rugby a României crede că "sportul poate schimba România" și de aceea comportamentul său "va fi de respect față de toată lumea". "Îmi propun să putem garanta accesul la sport pentru toate comunitățile, pentru cei care se zbat în sărăcie, îmi propun să facem din sport un reper fundamental al educației generației tinere și știu că nu putem face acest lucru doar dacă arătăm cu toții respect, dacă demonstrăm prin faptele și conduita noastră că sportul este o oază de normalitate și un reper de civilizație și de reușită în România", a explicat el.

"Am dat întotdeauna totul pe teren, punându-mi adesea sănătatea în pericol pentru că am iubit și iubesc enorm sportul. Puteam alege o viață comodă, fără sacrificiile vieții de sportiv. Aveam această posibilitate. Dar am ales să fac sport de performanță împins de pasiunea și dragostea pentru educația, valorile și principiile pe care mi le-au consolidat activitatea și viața sportivă. Sportul este casa mea. Respectul absolut față de toată lumea și munca în echipă sunt și vor fi reperele mele fundamentale în această perioadă de competiție pentru funcția de președinte al COSR", a mai spus conducătorul rugbyului românesc.

"În cazul în care această competiție va fi câștigată de unul dintre competitorii mei, indiferent cine ar fi, voi fi onorat să particip la îndeplinirea programului său, în calitate de președinte al unei federații reprezentând un sport de curând revenit în lumea olimpică și de vicepreședinte la COSR. Sper însă ca programul meu să convingă și experiența contracandidaților mei să se conjuge în efortul de a aduce România între națiunile sportive de frunte. România Olimpică 2014-2024 este realizabil numai printr-un efort de echipă", a conchis Alin Petrache în finalul declarației acordate Agenției Naționale de Presă.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri