Victor Ponta, la summit-ul Mării Negre: Descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunii

Friday, 03 October 2014, 11:41 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

”Cred că România trebuie să joace un rol extrem de important de stabilitate și cred că respectarea drepturilor tuturor țărilor, din jurul Mării Negre, este cheia spre un viitor comun și dezvoltare. Fac parte dintre acei şefi de guvern din Europa - puţini, ce-i drept - care consideră că guvernele centrale încă au prea multe atribuţii, prea multe puteri şi că e în interesul dezvoltării regiunii noastre ca autorităţile locale, cei care sunt aleşi direct de cetăţeni să aibă mai multe puteri, mai multe atribuţii, mai multe responsabilităţi”, a declarat Victor Ponta.

Prim-ministrul a ținut să precizeze că a promovat, de când este premier, mai multe proiecte de descentralizare şi de aplicare a principiului subsidiarităţii, despre care a spus că nu e un principiu simplu.

”În România ne-am lovit de o interpretare a Curţii Constituţionale care cere ca acest principiu să fie aplicat poate cu mai multă prudenţă. Eu cred că, păstrând regulile constituţionale şi europene, o autoritate locală are şanse mult mai mari de eficienţă decât guvernele centrale, care au mecanisme mai complicate, au mai multă birocraţie şi mai puţină responsabilitate directă în faţa cetăţenilor”, a explicat Ponta.

Pe de altă parte, Victor Ponta a dat un mesaj cu privire la necesitatea aplicării principiuluii coeziunii şi solidarităţii.

”Aud oameni politici care spun ca fiecare să-şi păstareze ceea ce produce, ceea ce obţine. Nu vrem, spun ei, ca ceea ce avem noi într-o regiune să fie folosit pentru toată lumea. E un gen de individualism, de egoism pe care îl întâlnim în viaţa privată, publică. Cred că principiul coeziunii, al solidarităţii sunt principii fundamentale care stau la baza nu doar a UE, ci a existenţei noatre ca şi ţări pe un continent unit al Europei”, a mai spus Victor Ponta.

 

 

Mai multe pe Mediafax.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri