Valeriu Steriu: Cel mai proaspăt produs alimentar este cel fabricat în România

Thursday, 31 March 2016, 19:53 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Deputatul UNPR Valeriu Steriu a afirmat în cadrul emisiunii Deschide Lumea de la Realitatea TV, legat de declaraţiile făcute de ministrul Agriculturii Achim Irimescu privind alimentele care ajung România, că îi pare bine că ministrul nu mai este doar al Agriculturii, ci şi al industriei alimentare. "Un ministru trebuie, întradevăr, să reprezinte 1 milioan de fermieri, dar şi interesul a 20 de milioane de consumatori", a spus Valeriu Steriu, adăugând că faptul că aceste lucruri se spun nu este un lucru rău, dându-se dovadă de o transparenţă în comunicare.

"Avem nevoie să ştim că statul veghează, că statul urmăreşte şi reuşeste să elimine tot ce înseamnă aliment toxic sau neproductiv pentru consumatori. Faptul că astfel de alimente mai scapă în sistem nu este bine", a afirmat deputatul.

Acesta a precizat că legislaţia europeană în această materie este cea mai severă din lume, care asigură calitatea produselor care ajung la consumatori. "Avem importuri care vin în condiţii foarte dubioase, sunt scutite de taxe vamale pentru că sunt produse considerate fabricate în UE, dar după 40 de ani, iată că se pare că mai bine e să îl trimiţi în altă parte decât să îl arunci. Dacă aceste produse ajung în piaţă pot genera nişte situaţii incredibile", a spus Valeriu Steriu, adăugând că trebuie itensificate controalele.

Conform acestuia, lanţul este unul lung având producători, transportator, importator, retailer. "Lanţul are patru - cinci elemente şi de multe ori produsul pleacă bun din fabrica de lapte şi ajunge cu defecţiuni către consumatori. Trebuie responsabilizaţi toţi şi amendaţi acolo unde se impune. În final trebuie ca produsele pe care le cumpărăm să fie sigure", a completat deputatul UNPR.

Valeriu Steriu a mai spus de multe ori avem impresia că dacă luăm un produs de la ţărani este sigur, însă nu este mereu aşa pentru că nu se ştie dacă există reziduri de pesticide, dacă există situaţie de hormoni şi alte lucruri care pot fi folosite pentru o producţie mai profitabilă.

"Procedurile sunt riguroase, însă există şi dorinţa de a face profit, de a acoli legea, de a ţine produse expirate şi reambalate, cum spunea şi ministrul Agriculturii", a explicat acesta.

Conform lui Valeriu Steriu, românii ar trebuie să ştie şi să înţeleagă că cel mai proaspăt produs este cel fabricat în România.

"Produsele din România sunt proapete şi nici nu au tot felul de conservaţi şi ai şi şansele să participi la susţinerea economiei ţării", a continuat acesta.

Valeriu Steriu a mai explicat că un importator care introduce în ţară un tir cu produse expirate ieftine scoate de pe piaţă şi un producător local. "Imbolnăveşti populaţia cu produse stricate şi îţi afectează şi economia. Legislaţia trebuie să fie severă pentru că cel care îţi introduce în România un tir cu alimente stricate ca să ţi le vândă poate fi considerat un criminal şi trebuie să ajungă în puşcărie", a precizat acesta. 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri