Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sondaj: Premierul Dacian Cioloș este dorit la șefia PNL

Wednesday, 09 December 2015, 16:41 Sursă: REALITATEA TV

Potrivit sondajului realizat de Agenţia de Rating Politic, Dacian Cioloş se bucură de încrederea românilor.

La nivelul întregii populaţii, 41% consideră că actualul prim-ministru ar fi o soluţie bună pentru a prelua conducerea PNL. Procentul creşte atunci când vorbim despre răspunsurile date de votanţii PNL. 55% dintre liberali l-ar vrea pe Dacian Cioloş preşedinte al partidului.

De partea cealaltă, Vasile Dîncu nu a reuşit să îi convingă pe social-democraţi şi nici pe votanţii acestora.

Din totalul populaţiei, doar 29 de procente consideră că vicepremierul ar fi potrivit pentru şefia PSD. Cât despre votanţii PSD, doar 33% l-ar dori pe Vasile Dîncu preşedinte la partid.

35% dintre respondenţi spun că ar vota PNL, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. La un procent distanţă se clasează Partidul Social Democrat. Podiumul este completat de Mişcarea Populară a lui Traian Băsescu, cu 7,5% din preferinţe. Potrivit sondajului, UDMR s-ar clasa sub pragul electoral de 5%. Două dintre cele mai noi partide, cele fondate de Monica Macovei şi Mircea Geoană, ar obţine, fiecare, 1,5% din voturi.

Cu toate acestea, 51% dintre români şi-ar dori să mai apară şi alte partide. 44 de procente consideră că ţara noastră nu mai are nevoie şi de alte formaţiuni politice.

Românii s-au mai arătat încrezători în reforma partidelor actuale. Peste 60% au răspuns afirmativ la această întrebare.

70% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că actualele formaţiuni politice reprezintă mai degrabă interesele liderilor de partid. Doar 6 procente spun că acestea reprezintă interesele alegătorilor, iar 19%, că interesele sunt împărţite echilibrat între populaţie şi liderii de partid.

Sondajul a fost realizat în perioada 2 - 6 decembrie, pe un eşantion de 950 de persoane adulte. Marja de eroare este de plus/minus 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ