Senatorii propun din nou majorarea pensiilor. Care sunt categoriile vizate

Tuesday, 08 March 2016, 19:27 Sursă: REALITATEA.NET

Pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special ar putea crește, după ce Comisia pentru buget a Senatului a adoptat, marți, o serie de amendamente în acest sens. Concret, senatorii vor ca pensiile acestor categorii sociale să fie calculate în cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%, pragul stabilit de actualul Guvern, potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

Amendamentul adus la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat în Comisia de muncă, prevede că militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul. Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

OUG 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în faţa Guvernului, la sfârşitul lunii decembrie, pentru că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

În forma iniţială a OUG 57/2015, formula de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85%.