Plagiatul ar putea fi pedepsit cu închisoarea. Proiectul de lege, la mâna senatorilor

Tuesday, 08 March 2016, 18:51, Sursă: REALITATEA.NET

Proiectul de lege referitor la pedepsirea plagiatului cu închisoare de la șase luni la trei ani va fi înaintat plenului Senatului, după ce Comisia juridică nu a reușit, marți, să formuleze o recomandare în privinţa iniţiativei legislative, potrivit Mediafax.

Adaugă părerea ta

"Am supus votului un raport favorabil, care nu a întrunit numărul de voturi. Am supus votului şi raportul de respingere, nici acela nu a întrunit numărul de voturi. Noi vom face un raport către plen şi va decide plenul pentru că nicio variantă nu a întrunit numărul de voturi necesar", a declarat, marţi, preşedintele Comisie juridice, liberalul Cătălin Boboc.

Proiectul de lege, iniţiat de 24 parlamentari PNL, doi UNPR şi unul PSD, prevede pedesirea plagiatului cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă şi nulitatea lucrărilor.

"Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obţinerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziţii profesionale, consituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări şi comunicări sunt nule de drept", potrivit proiectului de lege.