Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunț despre Roșia Montană

Monday, 27 January 2020, 17:42 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Patrimoniul este deja clasat și protejat de legea românească, spune el, iar principala piedică în calea restaurării complete a zonei nu are legatură cu procedura pentru includerea în patrimoniul UNESCO, ci cu faptul că în regiune nu există un plan urbanistic general.

Ministerul Culturii a transmis luni că va organiza, "în perioada următoare", o întâlnire cu primăria localității Roșia Montană, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de susținere și asistența tehnică în zonă".

"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite. Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un PUG".

Ministerul Culturii va finaliza curand, dupa cum a anuntat, procedurile pentru clasarea cladirilor istorice valoroase de la Rosia Montana, cum ar fi biserici, amenajari hidrotehnice (lacuri cu baraje), astfel incat acestea sa poata fi restaurate.

"Vom relua demersurile pentru transferul Muzeului Mineritului Aurifer de la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri la Ministerul Culturii pentru a-l putea dezvolta si pune in valoare", a spus el.

Institutul National al Patrimoniului va lansa proiectele de restaurare pentru monumentele istorice de la Rosia Montana, prin Programul National de Restaurare. Primele obiective propuse pentru a fi restaurate sunt casele parohiale reformata si greco-catolica.

Includerea in patrimoniul UNESCO a zonei Rosia Montana nu inseamna neaparat atragere de fonduri pentru restaurare. UNESCO poate oferi consultanta in vederea protejarii sitului. Includerea in patrimoniul UNESCO inseamna cresterea vizibilitatii zonei la nivel international si eliminarea riscului de a fi declasata.

"Valoarea zonei Rosia Montana este recunoscuta deja de forurile internationale si nationale, iar procedura de includere in Patrimoniul UNESCO trebuie reluata in mod clar. In urma consultarilor interministeriale se va lua o decizie la nivelul Guvernului legata de oportunitatea momentului reluarii procedurilor de inscriere a dosarului", a mai precizat Gheorghiu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri