Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Legea pensiilor speciale pentru militari, promulgată de Iohannis

Thursday, 23 July 2015, 16:44 Sursă: REALITATEA.NET

Camera Deputaților a adoptat, pe 30 iunie, proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul Apărării, Mircea Dusa declarând, la acea dată, că reprezintă "o lege a recunoașterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptăților făcute militarilor". Proiectul a fost adoptat cu 289 voturi "pentru", 13 abțineri și un vot împotrivă, potrivit Mediafax. 

Concret, proiectul prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării, informează HotNews.ro.

Proiectul mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, diminuată cu cinci ani și sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securitate națională, sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca înapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Totodată, acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu cinci ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute, realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.

La media obținută se adaugă un spor de până la 15 %, în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, mai prevede proiectul.

Oprea: Nu sunt niște privilegii

 

"Am susținut proiectul (n.r. pensiilor militare) pe tot parcursul decizional, cu toată convingerea, cu încrederea că în fiecare dintre dumneavoastră, în fiecare român există respectul și aprecierea pentru militarii de carieră. Țara are nevoie de militari, inclusiv în actualul context complicat de securitate. Trebuie să facem față noilor provocări de securitate, iar noi avem datoria să le asigurăm drepturile militarilor. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, nu sunt niște privilegii, ci reprezintă recunoașterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și depun un jurământ militar", declara Oprea, pe 29 iunie, înainte ca senatorii să-și dea votul pe proiectului de lege privind pensiile militare de stat.

În viziunea sa, România are obligația de a-și trata militarii cu aceeași onoare și recunoștință ca orice țară civilizată.

"Așa stau lucrurile în această privință în orice țară civilizată, iar România are obligația de a-și trata militarii cu aceeași onoare și cu aceeași recunoștință. Beneficiarii acestui sistem de pensii militarii urmează să fie militarii, soldații și gradații profesioniști, polițiști, jandarmi, pompieri și toți funcționarii cu statut special care sunt la datorie pentru români și pentru România. Și vă pot spune, ca om crescut și format în sistemul militar, că nu este la îndemâna oricui să stai 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar o carieră militară înseamnă foarte multe constrângeri și privațiuni pe care alte profesii nu le au. Meseria de miliar este în primul rând o vocație", mai spunea liderul UNPR.


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ