Iohannis: Ziua de 14 iulie a devenit mai mult decât o sărbătoare a Franţei

Tuesday, 14 July 2015, 20:04 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Îmi face o deosebită plăcere să adresez, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze, în numele poporului român şi al meu personal, cele mai calde felicitări poporului francez prieten. Ziua de 14 iulie a devenit mai mult decât o sărbătoare a Franţei. Pentru toţi cei care îşi dedică întregul efort promovării idealurilor de libertate, egalitate, fraternitate ale Revoluţiei franceze, 14 iulie este un moment aparte", se arată în mesajul şefului statului, publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Mai departe, Iohannis evidențiază faptul că legătura strânsă între România și Franța "îşi găseşte expresia pragmatică în Parteneriatul Strategic, formalizat în 2008, dar care reflectă o realitate mult mai veche".

"Este un cadru potrivit pentru a întări relaţia noastră bilaterală în cele mai diverse domenii - politic, economic, educaţional, energie sau sănătate. Între popoarele român şi francez există şi un tip de deschidere reciprocă, care face posibilă o relaţie previzibilă, bazată pe încredere, în beneficiul ambelor ţări", a subliniat preşedintele, arătând că s-a bucurat să constate personal acest "sentiment de deschidere şi încredere" cu ocazia vizitei sale la Paris, pe 10 februarie.

Iohannis menționează că "Franţa şi-a asumat întotdeauna şi s-a aflat mereu în prima linie pentru apărarea principiilor libertăţii, egalităţii şi fraternităţii", fapt evidențiat și cu ocazia "atacurilor împotriva esenţei însăşi a acestor valori, comise în numele unui extremism transformat în terorism". Totodată, șeful statului subliniază că "România este mândră de a fi fost în măsură să-şi demonstreze sprijinul în aceste vremuri dificile".

"Principiu fundamental al Uniunii Europene, solidaritatea ne cheamă astăzi să acţionăm în numele ei şi să arătăm că statele europene au puterea de a lucra împreună într-un mediu complex. Succesele acestei construcţii europene sunt numeroase şi trebuie să recunoaştem şi să onorăm rolul Franţei în acest sens. Franţa şi-a asumat întotdeauna şi s-a aflat mereu în prima linie pentru apărarea principiilor libertăţii, egalităţii şi fraternităţii. Acest lucru a fost pus în evidenţă şi recent, cu ocazia atacurilor împotriva esenţei însăşi a acestor valori, comise în numele unui extremism transformat în terorism. Atacurile infame din Franţa, din lunile ianuarie şi iunie ale acestui an, au demonstrat cât de fragilă poate fi menţinerea acestor principii. Dar au demonstrat şi puterea solidarităţii naţionale şi europene şi au subliniat determinarea de a rămâne fideli acestor principii: libertatea de expresie, libertatea religioasă, respectarea egalităţii între toţi membrii societăţii. Franţa a făcut faţă admirabil acestei terori şi a ieşit în cele din urmă mai puternică. România este mândră de a fi fost în măsură să-şi demonstreze sprijinul în aceste vremuri dificile, la fel ca întotdeauna între prieteni adevăraţi.

Avem în faţă un drum lung, un viitor în care vom fi împreună, vom împărtăşi experienţe şi vom face faţă provocărilor. Dar prietenii buni ştiu că există un timp pentru a lucra şi un timp pentru a sărbători împreună. Astăzi marcăm o mare sărbătoare - La mulţi ani Franţei de Ziua Naţională şi trăiască prietenia franco-română!", mai precizează preşedintele.

Ambasada Franței la București a sărbătorit Ziua Națională printr-o recepție care a avut loc, marţi după-amiază, la eveniment fiind prezenţi şi premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL Vasile Blaga, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, senatorul Mircea Geoană.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri