Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iohannis a sesizat CCR privind Legea prin care aleșii condamnați cu suspendare rămân în funcții

Wednesday, 22 June 2016, 14:08 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Curtea Constituțională a României discută în 6 iulie sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind neconstituționalitatea legii referitoare la statutul aleșilor locali.

Președintele Iohannis cere CCR să constate neconstituționalitatea Legii privind Statutul aleșilor locali. 

„Intervenția legislativă asupra art.9 lit. f) și art. 15 lit. e) din legea dedusă controlului de constituționalitate conduce la interpretarea că se permite continuarea exercitării mandatului de consilier local, consilier județean, primar și președinte al consiliului județean de către o persoană condamnată penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea executării pedepsei (art. unic pct.1 și 2 din lege). Considerăm că fie completarea realizată nu poate fi interpretată decât în sensul jurisprudenței constante a Curții Constituționale ce nu face distincție în funcție de modalitățile de individualizare judiciară a pedepsei, ci menționează doar faptul că pedeapsa privativă de libertate trebuie executată (în formele prevăzute de legislația penală în vigoare), fie intenția legiuitorului a primit o redactare defectuoasă, ipoteză în care aceasta nu respectă nici cerințele de claritate și previzibilitate a legii, așa cum rezultă acestea din art. 1 alin. (5) din Constituție și au fost dezvoltate în jurisprudența Curții Constituționale, și nici exigențele principiului egalității, aşa cum rezultă acesta din art.16 din Constituție”, se arată în comunicatul transmis de președinție.

În opinia preşedintelui, „noua opţiune a legiuitorului este conjuncturală, nu ia în considerare un interes social real şi vine în contradicţie cu valorile sociale ocrotite prin lege”.

Înainte să conteste la CCR, Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ, însă cererea președintelui a fost respinsă de parlamentari,  așa că legea s-a întors la Cotroceni.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ