Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

GUȘĂ, despre votul din MOLDOVA: O majoritate PRORUSĂ poate impune o AUTOCRAȚIE de tip euroasiatică

Sunday, 30 November 2014, 17:01 Sursă: REALITATEA.NET

 Întrebat cum vede contextul algerilor de astăzi din Republica Moldova, Cozmin Gușă a explicat:

”Este un context extrem de sofisticat, sigur geopoliticienii inițiați în aceste lucruri știu mai bine, sigur că după aceste alegeri și după emisiunile pe care le organizăm noi la Realitatea și poate și alte posturi de televiziune, aceste lucruri vor fi cunoscute mai în detaliu. Ce pot să spun eu, în acest moment, este următorul lucru: suntem la o zonă de demarcație a două lumi, iar atât România reprezentând flancul estic al Alianței nord-atlantice, cât și MOLDOVA care reprezintă într-un fel flancul vestic al alianței euroasiatice,  sunt două țări de mărimi diferite, dar care ar putea să schimbe geopolitica regiunii. Acum, probabil că împreună cu Iulian Chifu în emsiune, vom încerca să intrăm în detalii din punct de vedere geopolitic, să vedem care este miza reală a votului din MOLDOVA, care nu însemană doar stabilirea conducerii politice și a majorității parlamentare, dar care înseamnă un punctaj electoral într-o demarcație a lumilor și a felului de a înțelege organizarea statelor, pentru că dacă noi vorbim în România de democrație de tip euroatlantic, în R. Moldova avem acest tip de aspirație cel puțin la nivelul Guvernului actual, dar avem în contra-partidă o posibilă majoritate prorusă, eventual nostalgic comunistă, care ar putea să impună acolo o autocrație de tip euroasiatic care schimbă datele problemei. De aceea este atât de important ce se întâmplă și de aia vreau să vorbesc despre anomaliile care pot să ridice multe semne de întrebare, apropo de oraganizarea alegerilor, apropo de exit-poll, apropo de nehotărâții care pot schmba foarte multe și bineînțeles apropo de participarea moldovenilor din România la vot”, a spus Cozmin Gușă, la Realitatea TV. 

Consultantul a mai atras atenția că numărul redus al cetățenilor modoveni care s-au prezentat la vot este îngrijorător și mai ales dezamăgitor: ”Prezența în Moldova ar putea să fie una îmbucurătoare, tristețea este legată de prezența moldovenilor la vot în România, iar aceastp statistică ne arată că în urmă cu doar câteva ore, dintr-un total de circa 100 000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot din România, 3 sau 4%, respectiv 3000 sau 4000 de persoane au participat la vot, ceea ce este o tristețe, apropo de această tendință euroatlantică care s-ar putea inspira și din atitudinea moldovenilor veniți la studiu în România, sigur pe banii statului român, pe sprijinul nostru. Ăsta este un trend destul de dezamăgitor, iar dacă acets trend se va păstra până la finalul zilei, atunci vom avea o droaie de lucruri de discutat, diseară la noi în emsiuni. Avem un lucru esențial, dezamăgitor pentru mine, respectiv prezența la vot scăzută a moldovenilor din România, nu înțeleg deocamdată, o să încerc să înțeleg.

Acesta a mai subliniat că lipsa unui exit-poll este îngrijorătoare la aceste alegeri, întrucât voturile pot fi furate mai greu, dacă un institut presitigios face un exit poll:

”Și al doilea eveniment care  are o încărcătură de breaking-news, și pe care l-am aflat în urmă cu câteva zeci de ore este că în Moldova nu va fi niciun exit-poll la ora 21.00, atenție, și repet asta. Niciun institut nu s-a mai încumetat să mai măsoare și niciun partid politic, nicio televiziune nu a cheltuit vreun ban pentru o măsurătoare care este un fel de grilă. Alegerile se fraudează mai greu dacă institute prestigioase vin la orele 21.00 cu un anumit exit-poll, faptul că aceest lucru nu se întâmplă astăzi în Moldova este un element de culoare, și nu de o culoare vie, de o culoare gri”, a mai explicat Cozmin Gușă. 

 

 


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ