Diaconescu: Implicarea consulului nu e suficientă. Avem de-a face cu un conflict de legi

Monday, 11 January 2016, 23:46 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"Sub rezerva a nu cunoaște toate detaliile, aș avea următoarele aspecte să le menționez: avem o speță în care se invocă de o instituție admistrativă din Norvegia încălcarea legislației privind protecția copilului. Pe de-o parte identific un conflict de legi, e legea care protejează cetățenii români oriunde s-ar afla ei și, pe de altă parte, ar fi această legislație norvegiană pusă în aplicare de o instituție administrativă. Nicăieri în această lume, copiii, minorii mai ales, nu pot fi separați de familie fără o hotărâre judecătoarească. Printr-o decizie admistrativă acest lucru e imposibil din punctul de vedere al dreptului intern, internațional. Din această dilemă nu pot ieși nici autoritățile norvegiene. Până la rezolvarea judiciară, de regulă, într-o astfel de situație, are loc un dialog intens între autoritățile statului care au cetățeni implicați și autoritățile statului norvegian, în acest caz, în ideea de a găsi acea formulă de comunicare astfel încât opinia publică din România să găsească niște răspunsuri", a declarat Cristian Diaconescu.

"Faptul că ei sunt cetățeni români reprezintă un argument în plus în legătură cu autoritatea și exercițiul acestei autorități. Un stat într-o situație tot așa de conflict de legislații a pus această temă pe ordinea de zi și pe agenda oricărei întâlniri bilaterale. Am ascultat ceea ce s-a spus la emisiunea dumneavoastră (n.r - Jocuri de Putere) și pot să vă spun că, astăzi, când discutăm doar de implicarea consulului, e mult prea puțin. Nu înseamnă neapărat că autoritățile prin implicarea lor vor genera un rezultat sau altul", a mai punctat fostul ministru de Externe. 

În viziunea sa, autoritățile norvegiene "ar putea să informeze cel puțin opinia publică în legătură cu rațiunile" care au stat la baza acestei decizii.

"Niște copii nu pot dispărea pur și simplu (...) Pe acest aspect și pe plan judiciar, dar și politic sunt multe lucruri de făcut", a adăugat fostul ministrul de Externe.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri