Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Declaraţie în comisia de anchetă a alegerilor: "La Oprea acasă se stabilea viitoarea guvernare"

Wednesday, 07 June 2017, 17:08 Sursă: REALITATEA.NET

"În seara zilei de 6 decembrie (2009 — n.r.), la generalul Oprea acasă, nici nu s-au influențat, nici nu s-au fraudat alegerile. Acest lucru s-a întâmplat, influențarea alegerilor, pe tot cuprinsul zilei de 6 decembrie, la secțiile de votare prin acele liste suplimentare și, așa cum numeam la vremea respectivă, turism electoral, prin votul din Diasporă și prin inversarea cifrelor din procesele verbale. Acea inversare a cifrelor care în loc, dacă Mircea Geoană avea 1000 de voturi și Traian Băsescu — 800, la calcul în clipa în care s-a trecut la recapitulare s-a trecut invers, 800 pentru Geoană și 1000 pentru Traian Băsescu, aceea a fost influențarea", a spus Rușanu audiat, miercuri, la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, anunţă Agerpres.

El a adăugat că, practic, "la generalul Oprea acasă se stabilea guvernare viitoare".

"În primul rând, sprijinirea Guvernului Boc II, care fără grupul independenților nu ar fi avut niciodată numărul suficient de voturi și, în al doilea rând, închiderea contestațiilor care ar fi fost încercate de PSD și PNL privind renumărarea voturilor. Renumărarea voturilor, repet, nu cele aprobate de CCR, ci cele anulate, care în nicio formă nu puteau să influențeze rezultatul votului, chiar dacă toate ar fi fost în favoarea lui Mircea Geoană, ci voturile de pe listele suplimentare, câteva sute de mii, probabil că voturile din Diasporă, care nu erau foarte multe, dar, în special, voturile din procesele electorale inversate", a afirmat Rușanu.

Acesta a susținut că în 2009, PDL care "avea și prefecții și toate ministerele, mai ales ministerul de Interne, a influențat rezultatul votului prin respingerea contestațiilor (...) vizând turismul electoral și procesele electorale inversate".

Mihai Fifor, președintele forului parlamentar de anchetă, a declarat, în context, că atunci când s-a luat decizia audierii lui Dan Radu Rușanu s-au avut în vedere, printre altele, și unele mențiuni făcute de fostul lider liberal într-o carte pe care acesta a lansat-o recent.

Tot miercuri la comisie a fost audiat și Dan Șova.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ