Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dacian Cioloş: Legile Justiţiei trebuie retrase din Parlament! Duminică sunt în stradă!

Saturday, 25 November 2017, 23:24 Sursă: REALITATEA.NET

Iată postarea fostului premier:

Există o legitimitate dată de vot, de buna funcționare a instituțiilor într-un stat de drept. Există o legitimitate care izvorăște din încrederea oamenilor, care se bazează pe onestitatea cu care un om politic se raportează la o decizie. Promisiunile mincinoase, atacul la principiile fundamentale ale unui stat democratic - cum este independența justiției, anulează această legitimitate. Lipsa încrederii nu poate fi compensată de nicio funcție.

În momentul în care au început să se atingă de legile justiției, liderii coaliției de guvernare PSD-ALDE au început să piardă această legitimitate. Au pierdut încrederea dintr-un motiv simplu: au interese directe în modul în care justiția își face treaba, sunt vizați direct în dosare aflate în diferite etape în justiție.

Și ei, și colegii lor de partid, s-au făcut că nu văd acest enorm conflict de interese. Cum să ai încredere în lupi să facă legile la stână? De aceea, indiferent ce tactică ar adopta în dezbaterile și votarea modificărilor propuse la legile justiției, liderii actuali ai majorității parlamentare nu mai pot avea încrederea noastră pe acest subiect.

Cu siguranță, încrederea mea au pierdut-o de mult. Pachetul de modificare a legilor justiției trebuie retras complet din Parlament. Orice modificare ar trebui dezbătută cu experți din sistemul judiciar, cu experți independenți și apoi consultată Comisia de la Veneția.

Fără o abordare deschisă, participativă, prin care să se demonstreze că orice eventuale modificări sunt facute numai în interesul ameliorării actului de justiție și nu pentru a servi interese personale ale unor politicieni aflați temporar la putere, orice astfel de inițiativă nu poate stârni decât suspiciune. Din toate aceste motive, duminică seară voi fi în stradă, împreună cu voi.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ