Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă despre ultima fază a conflictului din Siria: Un joc agreat de rebipolarizare

Wednesday, 07 October 2015, 23:40 Sursă: REALITATEA.NET

Vinovați, cel puțin parțial, pentru conflictul din Siria sunt "cei care au consolidat atât de tare ISIS inițial, pentru că ISIS a fost furajat fără să fie controlat", a explicat Cozmin Gușă.

Intervenția militară a Rusiei în Siria este interpretată de consultantul politic în contextul unei rebipolarizări mondiale. 

"Putin a dat drumul la această ofensivă numai după reuniunea ONU și după întâlnirile de acolo. Prima concluzie e că e un joc agreat de rebipolarizare care este convenabil din punct de vedere economic pentru SUA, care nu își permit pe piața internațională un concurent care este UE, dar care e Germania - în numele unei entități care numără mult mai mulți locuitori decât ai SUA și cred că și mai civilizați decât cei din SUA. Ca să poată să fie pace atunci trebuie să nu se bipolarizeze un război de sorginte economică, ci unul de sorginte militară mai degrabă. Dacă s-ar declanșa un război sau o concurență între SUA și Germania, ar fi cu mari pierderi economice pentru toată lumea, și atunci se preferă un profit economic și o exacerbare a unui conflict militar, care nu cred că va fi cu victime", a explicat Gușă.

Cine va pierde din acest conflict?

"Perdanții vor fi tot această masă de manevră care a fost reprezentată de popoarele arabe, dar probabil că și lăcomia unor conducători arabi contribuie la această penitență cvasicontinuă pe care ei o resimt", a mai spus consultantul.   


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ