Coronavirus - România: 465982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scandal în Comisia Specială pentru Legile Justiției. Cele mai controversate amendamente

Tuesday, 21 November 2017, 13:51 Sursă: REALITATEA.NET

Realitatea.net a redat live-text, cele mai importante modificări din ședințele de joi și miercuri, în ordine cronologică. Toate detaliile, în cele ce urmează 

JOI

Update 18.40. Comisia a ajuns la articolul 50 care stabilește condițiile minime de vechime pentru funcțiile de președinte de curte de Apel, vicepreședinte sau președinte de sectii.

Update 18.26 Pe de altă parte, amendamentul la articolul 31 adoptat de Comisie astăzi, prin care președintele nu mai poate refuza numirea procurorilor și magistraților simpli, este neconstituțional, potrivit unei decizii a CCR, din 2005. 

Și deputatul Stelian Ion, membru în comisi specială, a postat pe pagin sa de Facebook o scurtă precizare în care menționează:

”Comisia "Iordache" tocmai a încălcat astăzi Decizia CCR 375/2005, abrogand textul legal care permitea Președintelui României să refuze, o singura dată, motivat, numirea judecătorilor și procurorilor. Un "fleac" ... față de ce va urma”.

Iată ce prevede decizia invocată:

„Dacă Preşedintele României nu ar avea nici un drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură, dată, atribuţiile Preşedintelui României, prevăzute de art. 94 lit. c) coroborat cu art. 125 alin. (1) din Constituţie, ar fi golite de conţinut şi importanţă”, se arată în decizia CCR nr 375 din 2005.

Update 18.08. Comisia se grăbește să ajungă la articolele 53 si 54 care stabiliesc procedura de numire a președinteui ICCj și a șefilor de Parchete.

Update 16.35 Ședința s-a reluat duăpă o pauză de 10 minute. Între timp, reprezentantul UNJR a părăsit comisia. Între timp, Cătălin Rădulescu, ”deputatul mitralieră”, încearcă să vorbească cu membrii PSD din comisie, cel mai probabil, pentru a-i susține amendamentele.

Update 16.35 S-a adoptat un amendament la articolul 39 prin care evaluarea magistraților să se facă separat, de secțiile de judecători și procurori din CSM, pentru fiecare categorie, și nu cum era până acum, la comun.

Update 15.40 A fost abrogat alineatul 11 de la articolul 33, astfel încât președintele nu mai poate refuza numirea judecătorilor și procurorilor care se întorc în funcție. Concret, s-a eliminat din text următoarea formulare:

”Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin.(1). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.”

Update 15.28 S-a trecut la articolul 33, care stabilește că pot fi numiţi în magistratură, pe bază de concurs, foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile. Amendamentele propuse propun abrogarea unor alineate prin care ar urma ca doar judecătorii CCR să se mai poată întoarce în funcții.

Update 15.00  Comisia are un volum de lucru și mai mare. Dacă dimineață erau 490 de pagini, acum sunt 654.

S-a decis să se reia dezbaterea pe articolele 26, 27, 28, 29, privind examenul din cadrul INM.

Update 14.57 USR a propus ca la ședință să fie invitat și Forumul Judecătorilor. Decizia a fost respinsă prin vot, de către PSD-ALDE.

Update 14.54 La ședință care s-a reluat sunt prezenți doar doi liberali: Ioan Cupșa și Iulia Scintei. Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu și Valeria Schelean, alți trei membri PNL ai comisiei lipsesc.

Update 14.49 S-a votat programul de lucru. Vor continua lucrările până la ora 19.00.

Update 14.41 Ședința s-a reluat. Încă de la început există o dispută între Eugen Nicolicea și PNL, după ce liberalii au spus la începutul ședinței că vor prelua toate amendamentele asociațiilor profesionale.”Le-ati preluat pe toate sau nu le-ati preluat pe toate?”

Iulia Scântei, senator PNL, a avut o replică acidă pentru Nicolicea: ”Vedeți dacă aveți doar experiență politică, și nu juridică?

Update 10.50  Comisia a adoptat amendamentul prin care președintele nu mai poate refuza numirea magistraților simpli. Au fost 15 voturi pentru. Amendamentul era al UNJR, și a fost asumat de ALDE.

Update 10.47 S-a trecut la dezbaterea articolului 31 alineat 3 care prevede condițiile în care președintele poate refuza numirea sau revocarea procurorilor și judecătorilor o sigură dată. UNJR a depus un amendament prin care cere ca președintele să nu mai poată refuza numirea.

3) Preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin. (1). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.

Alineatul (3) al articolului 31 se modifică și va avea următorul curpins:

„Art. 31 - (3) Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea judecătorilor şi procurorilor prevăzuţi la alin.(1). Refuzul motivat se comunică de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.”

Amendamentul:Propunem abrogarea alin. (3) al articolului 31.

Iată observația UNJR:

Textul propus de Parlament, ca si cel in vigoare, sugerează ideea că Preşedintele ar putea refuza numirea în funcţie a unui magistrat care a trecut toate examenele şi testele specifice.

În mod tradiţional şi necontestat, semnarea decretului de numire în funcţie a judecătorilor de către preşedintele ţării are valoarea unui act solemn şi nici într-un caz nu naşte un drept al preşedintelui de a se implica pe fond în procesul de selecţie a judecatorilor si procurorilor.

Update 10.18. Florin Iordache, președintele comisiei, a anunțat că forul va lua o pauză de la 11.00 până la ora 14.00, când se va finaliza moțiunea.

Update 9.51. Teoretic, încep dezbaterile pe articolul 28 care prevede procedura de organizare a examenului de capacitate din cadrul INM, ce constă în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice prin probe scrise şi orale.

Update 9.45 Volumul de lucru este și mai mare. Documentul pe care lucrează Comisia are 494 de pagini, întrucât miercuri avea doar 440.

Update 9.45. Comisia s-a întors la un amendament dezbătut ieri, legat de examenele din cadrul INM.

Update 9.30. PNL a anunțat că va prelua toate amendamentele asociațiilor profesionale. Totodată, USR a cerut ca toate amendamentele să fie introduse în tabel, întrucât unele lipsesc, iar asociațiile au depus foarte multe. 

Update 09:19 Ședința nu a început, încă. 

La ora 19.00 ședința s-a încheiat, cu dezbaterile de la articolul 27. Lucrările vor fi reluate joi, de la ora 9.00. Vor fi dezbătute amendamente importante, ca numirea procurorilor șefi sau răspunderea magistraților.

Realitatea.net a redat live-text, cele mai importante modificări aprobate miercuri în comisie.

Update 18.25 Comisia a ajuns cu dezbaterile la pagina 110 din 448.  Steluța Cătaniciu, senator ALDE, a propus un amendament la articolul 20, alineat 1, prin care transferul unui procuror sau judecator să se poată face doar după 10 ani, și nu 6, cum prevede legislația în prezent. ”Absolvenții INM sunt obligați ca timp de 10 ani să indeplinească funcția de procuror sau judecător”, prevede amendamentul adoptat. 

Update 14.47. Cătălin Rădulescu, ”deputatul mitralieră”, a venit la ședința comisiei. Acesta are mai multe amendamente controversate, printre care: Inspecția Judiciara sa fie numită de Parlament. Totodată, mai are un amendament la statutul judecătorilor și procurorilor. Propune ca persoana vătămată să poate acționa împotriva procurorului sau judecătorului

”(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune fie împotriva judecătorului sau procurorului care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență fie împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.”

Update 16.36 S-au dezbătut 63 de pagini din cele 430, dar dezbaterea este tot la auditorii de justiție.

Update 16.00 În comisie se discută amendamentele prin care perioada de pregătire pentru auditorii din justiție să fie de 4 ani, nu 2, cum este în prezent. 

Update 15.15 Ședința s-a reluat. Se dezbat amendamentele pe articolul 15, privind admiterea la INM.

Update 14.06. Comisia a luat o pauză de o oră, ședința se reia la ora 15.00. Stelian Ion, deputat USR, a atras atenția asupra faptului ca au fost adoptate amendamente prin care procurorii nu mai sunt independenți, întrucât devin subordonați ministrului Justiției.

Update 14.00 Florin Iordache a confirmat, după ședință, că au fost adoptate amendamente prin care magistrații trebuie să dea o declarație olografă prin care să spună pe proprie răspundere că nu fac parte din structurile vreunului serviciu secret, iar Serviciilor Secrete le este interzis să racoleze din rândul magistraților. Pe de altă parte, Iordache a spus că Opoziția nu a vrut să depună amendamente.

Update 13.58: S-a votat si modificare la Art. 9 alin (3), propunere Steluta Cataniciu, prin care magistrații trebuie să abțină de la exprimarea defăimătoare la adresa  Guvernului sau Parlamentului.

"Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva." 

Update 13:48 A fost adoptat un amendament la articolul 4, alineat 4, și un altul la alineatul 5, prin care declarațiile pe proprie răspundere ale magistraților, privind eventuala colaborare cu serviciile de informații, vor fi verificate de CSAT.

(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii,  judecatorul sau procurorul vizat.  Amendament UNJR preluat de PSD, ALDE, UDMR

(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens.

Update 13.43. A fost adoptat un amendament la articolul 7, prin care judecătorii trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să nu fi fost informatori ai vreunui serviciu de informații. Înainte, formularea era ”Ai serviciilor de Informații. Iată modificarea la articolul 7.

(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex prsonalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații.

Update 13.35. A fost adoptat un amendament la articolul 6, inițiat de Asociația Magistraților din România, preluat de PSD:

Articolul 6, alineat 2: ”Apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politică, are ca efect eliberarea din funcția deținută”.

Update 13.00 Iordache s-a întors în sală, dar nu conduce ședința. S-a întors și Robert Cazanciuc.

Update 12.45  Ședința este condusă de Marton Arpad, după ce Florin Iordache a părăsit sala pentru a merge în birou la Liviu Dragnea, unde cei doi au avut o discuție cu Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.

Update 12.40 S-a votat și o modificare la Articolul 4, la trei alineate:

1) Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată.

(3) Judecătorii şi procurorii trebuie atat să fie, cat şi să apară, ca fiind independenţi unii de ceilalţi.

(4) Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă.

Update 12.20  Au ajuns la Articolul 3, alineat 1, unde au votat un amendament pentru punerea în acord cu Constituția. ”Procurorii numiți de președintele Romaniei se bucura de stabilitate și sunt independenti, în dispunerea soluțiilor, în condițiie prevăzute de lege. Amendamentul este propus de PSD si ALDE. 

Astfel, s-a adăugat următorul articol:

"Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei."

Update 12.05. S-a votat un amendament la Articolul 2, alineat 3:

”Scopul independenței judecatorilor consta inclusiv in a garanta fiecarei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil”.

Amendamentul a fost asumat de Eugen Nicolicea, UDMR și USR.

Update 11.44 Lucrările Comisiei continuă fără PNL. ”Nu vrem să luăm parte la un simulacru de dezbatere”, a spus Gorghiu.

Se dezbat amendamentele UNJR, privind independența judecătorilor.

Update 11.34  S-a votat ca programul comisiei să fie prelungit pana la ora 18.00.

Alina Gorghiu a cerut un vot în comisie astfel incat dezbaterile să se închie la ora 13.00. A fost respins, după care Gorghiu i-a spus lui Iordache: ”Să știți că nu este vorba doar despre pauza dvs de pranz(...) Va rog sa luati act de faptul ca PNL va parasi sedinta. Daca o sa dati impresia macar ca ascultati Opoziția, o sa discutăm”.

Update 11.34 A avut loc o scurtă discuție contradictorie între Florin Iordache și reprezentanta CSM, privind separarea carierei judecatorilor.

Update 11.30 Acum se discută pe amendamentele propuse de CSM, privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Update 11.23 Ulterior, Steluța Cătăniciu a certat-o pe reprezentanta CSM pentru faptul că a dat aviz negativ pe proiectul de lege.

Update 11.13  Steluța Cataniciu a anuntat că își asumă amendamentul de la Legea 303/2004, Articolul 1, Alineat 2:  ”Cariera judecatorului este separata de cariera procurorului, judecatorii neputând interfera în carierea procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor”

Update 11.15 A început dezbaterea. Prima dată se discută amendamentele la Legea 303:

Update 11.04 Ordinea de zi a fost adoptată. Liberalii au anunțat că părăsesc ședința, dar apoi s-au răzgândit.

Update 10.58. Stelian Ion, deputat USR, a cerut ca dezbaterea să înceapă cu dezbaterea pe Codul Civil. Ulterior, Eugen Nicolicea a argumentat că deja s-a pierdut o oră din timpul alocat

Update 10.52 Alina Gorghiu a anunțat în comisie că doar ieri au venit foarte multe amendamente, și este imposibil pentru un membru al comisii să citească toate amendamentele de pe o zi pe alta.

Update 10.39. Ședința a început cu o mică întârziere. Deputatul USR Cristian Stelian Ion, dar și liberalul Ioan Cupșa au cerut amânarea ședinței, astfel încât toată lumea să poate citi amendamentele.

Potrivit unor surse din comisie, anumite amendmente ale unor asociații profesionale nu au fost centralizate, încă. Ceea ce înseamnă, că dacă nu le va prelua cineva cu drept de inițiativă legislativă, nu vor fi luate în calcul.

Reamintim că luni, plenul reunit a votat ca forul condus de Florin Iordache, comisia specială pentru Legile Justiției, să se pronunțe de acum înainte pe orice lege care intră sub incindența Justiției.

Noi amendamente la Legile Justiţiei: Ce modificări propune Șerban Nicolae

Senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente la Legile justiţie, unul dintre ele vizând prelungirea perioadei de pregătire postuniversitară a viitorilor magistraţi de la 2 ani la 4 ani, concomitent cu efectuarea unor stagii de practică la mai multe instituţii.

În forma actuală, articolul 16 al Legii privind Statutul magistraţilor prevede că durata pregătirii auditoritorilor de justiţie (cei care urmează cursurile Institutului Naţional al Magistraturii pentru o carieră viitoare ca judecător sau procuror) este de doi ani, urmând ca, după primul an, cursanţii să opteze între judecător şi procuror. Şerban Nicolae propune ca durata pregătirii la INM să fie prelungită la patru ani.

”După primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică de câte şase luni la instanţe, parchete şi penitenciare, din care câte două luni la nivel de judecătorie, tribunal şi curte de apel şi de câte trei luni la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, direcţiile generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi la forme de exercitare a profesiei de avocat, notar şi executor judecătoresc”, prevede amendamentul senatorului PSD.

În ce priveşte numirile preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Şerban Nicolae susţine ca, în continuare, preşedintele României să facă numirile la propunerea CSM, dar cu precizarea că şeful statului nu poate refuza numirea sau revocarea acestora.

De asemenea, Şerban Nicolae susţine menţinerea procedurii de desemnare a şefilor de Parchete, cu amendamentul că pragul vechimii necesare este ridicat de la 10 la 15 ani, iar judecătorii nu mai pot fi numiţi în aceste posturi, ci doar procurorii.

Senatorul PSD propune şi amendarea consistentă a articolului 96 din statut, cel care se referă la răspunderea statului şi a magistraţilor pentru erorile judiciare. Forma actuală stipulează că răspunderea materială a statului nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au îndeplinit atribuţiile cu ”rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ