Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ciobanii, anunţ de ultima oră privind reluarea protestelor pentru Legea Vînătorii. Ce condiţie impun

Monday, 21 December 2015, 09:17 Sursă: REALITATEA.NET

"Protocolul încheiat între Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Federația Agrostar în vederea modificării Legii 407/2006 modificată și completată, prin Ordonanță de Urgență, în urma protestului crescătorilor de ovine și caprine, nu rezolvă toate carențele legii.

Astfel, în continuare rămâne Art. 4 (1) — "Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare". Ceea ce înseamnă că, în continuare, fermierilor le poate fi tulburată posesia, legea permițând acest lucru. Nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată. Crescătorii de animale nu sunt despăgubiți de către asociațiile de vânători care se ocupă de fondurile de vânătoare, atunci când animalele sălbatice din fondul de vânătoare de care aceștia au grijă le atacă stânele sau le distrug recoltele.

Prin urmare, considerăm că s-a făcut un mic pas în rezolvarea situației, dar așteptăm cu interes 'constituirea grupului de lucru', convenită prin Protocol, pentru a putea trece la modificarea legii, grup de lucru care încă nu s-a constituit. Dacă până la sfârșitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine și caprine afiliați la Agrostar sunt hotărâți să reia protestele', a declarat secretarul general al Federației Agrostar, Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR a făcut un prim pas, prin propunerile avansate de Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, materializate într-un proiect de lege depus în Parlament.

"Propunerile de modificare sunt însușite și susținute întru totul de MADR, dar pentru a se putea îndrepta greșelile făcute prin acest act normativ este nevoie de Ordonanță de Urgență, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus considerăm că justifică urgența actului", precizează Agrostar.

Mii de ciobani au protestat marți, 15 decembrie, la Parlament, față de prevederile Legii vânătorii care reduc numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzic înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Potrivit asociațiilor de profil, intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit asociațiilor de profil.

Oierii au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ