Coronavirus - România: 31381 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cererea de arestare a lui Darius Vâlcov a ajuns la Parlament

Friday, 20 March 2015, 10:08 Sursă: REALITATEA.NET

 Cererea urmează să fie luată în discuție de Biroul permanent al Senatului cel mai probabil luni, după care va fi transmisă pentru un punct de vedere Comisiei juridice.

Senatorii juriști vor avea la dispoziție trei zile pentru a întocmi un raport, care va fi înaintat plenului spre aprobare. Fostul ministru Darius Vâlcov va avea posibilitatea să-și susțină cauza în fața colegilor senatori, scrie Agerpres.

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a transmis joi ministrului Justiției cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influență.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Darius-Bogdan Vâlcov sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență", informează PÎCCJ.

Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție.

 În comunicatul DNA, emis ieri, se precizează că Laura Codruța Kovesi i-a trimis procurorului general o solicitare în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului VÂLCOV:

”În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului VÂLCOV DARIUS-BOGDAN , cu privire la săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă”, se arată în comunicatul DNA.

În document sunt precizate și faptele pentru care se cere reținerea:

”Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări”. 

Procurorii mai notează că după ce a fost aprobat proiectul, iar contractele încheiate, Vâlcov a primit aproximativ 2 milioane de euro mită, o parte chiar numerar:

”Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității. Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme”, se arată în referat.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ