Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Care este planul Puterii după suspendarea lui Iohannis? Lider PSD: ”Ceva trebuie făcut”

Friday, 06 July 2018, 10:54 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, spune că președintele României Klaus Iohannis poate fi suspendat în condițiile în care acesta nu respectă hotărârea Curții Constituționale privind revocarea șefei DNA. Liderul PSD lasă să se înțeleagă și ce ar urma să facă PSD în timpul în care Iohannis este suspendat, iar funcția este preluată de președintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaților.

Buzatu a precizat însă că deocamdată, PSD nu a luat o decizie finală în privința acestei mutări importante.

”În primul rând, nu este un veritabil plan. Suspendarea poate fi doar o consecință a faptului că domnia sa a încetat să mai respecte Constituția României, la care face apel atunci când vrea să frâneze activitatea Guvernului și a Parlamentului”, a spus Buzatu. 

”Procesul ar putea deveni inevitabil, pentru că nu poate o majoritate parlamentară să tolereze acest comportament duplicitar și jignitor. El nu respectă o hotărâre a CCR, în vreme ce apelează la hotărâri CCR”, a explicat liderul PSD.

Buzatu l-a acuzat pe Iohannis că nu a jucat un rol de mediator din funcția de președinte, dar a admis că acest rol de mediator nu poate fi atât de ușor apreciat drept un motv de suspendare. 

”Însă nerespectarea hotărârii CCR este o chestiune evidentă. Contravine în mod flagrant cadrului constituțional. Motivele acestea puerile, infantile - citesc încet, nu m-am lămurit -, reprezintă o sfidare”, a spus Buzatu.

Întrebat dacă majoritatea PSD-ALDE va încerca promulgarea modificărilor Codului Penal în perioada în care Klaus Iohannis ar fi suspendat, Buzatu a spus că ”ceva trebuie făcut”. 

”Nu e vorba numai de legea privind modificarea (Codului Penal), ci de o suită de legi care au fost placate în permanență de președintele Iohannis. Există un cumul de legi  care prin toate mjloacele, fel de fel de tertipuri, nu au fost puse în aplicare, nu au fost promulgate. Ori rolul președintelui este de a promulga aceste legi. Nu știu dacă există o asemenea intenție, nu am discutat în cadrul partidului. Da este evident că ceva trebuie făcut. Dacă nu se face nimic, atunci trebuie să abandonăm guvernarea și să dăm posibilitatea președintelui să își instaleze guvernul său”, a spus prweședintele CJ Vaslui.

Miza suspendării lui Iohannis. Planul PSD-ALDE pentru scoaterea din joc a președintelui

PSD nu îşi ia gândul de la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Social-democraţii vor să îl scoată din joc pe şeful statului, dacă acesta va refuza în continuare să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi. Subiectul urmează să fie discutat în ședințe coaliţiei de guvernare, la propunerea lui Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea insistă cu suspendarea. Este a doua oară în această săptămână în care vorbeşte pe un ton ferm despre acest subiect. De data aceasta promite că vom avea o decizie luni în Coaliţie şi susţine că partenerul său ar fi de acord ca subiectul să fie discutat, nu aşa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, când liderul PSD s-a lăudat că vor aborda subiectul suspendării şi nu s-a întâmplat acest lucru.

Planul PSD are un singur scop, în cazul în care este ocolit referendumul de demitere. Pe perioada suspendării, preşedintele interimar care va fi Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea, o poate revoca pe Kovesi.

Tudorel Toader ar putea să declanşeze şi procedura de numire a noilor procurori sefi.

O altă miză este promulgarea de către preşedintele interimar Tăriceanu a legilor justiţiei, înainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Veneţia.

Nu se ajunge uşor la această situaţie. Trebuie parcurşi câţiva paşi procedurali: suspendarea trebuie iniţiată de o treime din numărul parlamentarilor şi trebuie adoptată cu votul majorităţii, dacă propunerea este adoptată de Parlament, in cel mult 30 de zile se va organiza un referendum pt demiterea preşedintelui, iar referendumul este validat dacă la urne se prezintă cel putin 30% din alegătorii înscrisi pe liste

Social-democraţii vor să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui, dar fără să ajungă şi la referendumul de demitere.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ