Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Candidați Primăria Piatra Neamț la alegeri locale 2016

Friday, 27 May 2016, 13:47 Sursă: REALITATEA.NET

Candidati Primăria Piatra Neamț:

 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul National Liberal Chitic Dragos Victor
 • Municipiul Piatra-Neamt Candidat Independent Cociorba Traian
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor Dragusanu Vasile-Catalin
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul Miscarea Populara Dulama Laurentiu-Cristinel
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul National Democrat Fratila Valerica
 • Municipiul Piatra-Neamt Alianta Electorala PSD+UNPR Harbuz Liviu
 • Municipiul Piatra-Neamt Candidat Independent Ignat Andrei
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul M10 Monda Ana
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul Romania Unita Roca Constantin-Florin
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul Social Romanesc Simionica Aurelia
 • Municipiul Piatra-Neamt Partidul National Taranesc Crestin Democrat Tomulet Cristian

Alegerile locale din acest an loc pe data de 5 iunie. În perioada 11-26 aprilie 2016, partidele, alianțele politice și candidații independenți și-au putut depune candidaturile, iar la 3 mai s-a adus la cunoștința birourilor electorale de circumscripție candidaturile rămase definitive, în urma contestațiilor.

În ceea ce privește campania electorală, aceasta a început la 6 mai și se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, adică la 4 iunie, la ora 7.00. De asemenea, votul va începe la 5 iunie, la ora 7.00, și se va încheia la ora 21.00.

Până cel târziu cu trei zile înainte de alegeri (2 iunie 2016), primarii trebuie să tipărească, în două exemplare, listele electorale permanente și copiile de pe listele electorale complementare.

Candidați Primăria Piatra Neamț. Cum se votează

Pentru prima dată, anul acesta, alegerile locale se desfășoară sub supravegherea unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), sistemul fiind menit să crească transparența procesului de votare.

După ce operatorul de calculator scanează actul de identitate, sistemul efectuează automat mai multe verificări: dacă ai drept de vot, la ce secție de votare îți poți exercita votul sau dacă nu ai votat la altă secție. În acest fel este eliminată posibilitatea votului multiplu și fraudarea alegerilor.

De asemenea, fiind introduse datele personale în computer, prezența la vot este actualizată și raportată în timp real. Pot vota cetățenii români sau cetățenii statelor UE cu domiciliul sau reședința în România și care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.

Candidați Primăria Piatra Neamț. Câți se bani se vor cheltui

Potrivit Guvernului, pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor locale din 2016, sunt prevăzute peste 350 de milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat.

În suma alocată de la bugetul de stat, sunt incluse şi fondurile necesare pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de circumscripţie, ale birourilor electorale ale secţiilor de votare şi ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.

Mai mult, sunt previzionate şi costurile de implementare ale Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Totodată, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator în secţiile de votare ale căror indemnizaţii sunt asigurate de la bugetul de stat.

Printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat numerotarea circumscripţiilor electorale judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Numerotare se face în mod similar cu numerotarea circumscripţiilor stabilită pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor, respectiv în ordinea alfabetică a judeţelor (ex. Circumscripţia electorală nr. 1 - Albă, Circumscripţia electorală nr. 2 - Arad etc), ultima, Circumscripţia electorală nr. 42 fiind cea a Municipiului Bucureşti.

Candidați Primăria Piatra Neamț. Legendă pe buletinul de vot

Un alt act normativ din pachetul adoptat astăzi stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.

De asemenea, printr-o altă Hotărâre, Guvernul a adoptat o serie de măsuri tehnice în vederea bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale. Pentru coordonarea şi urmărirea îndeplinirii sarcinilor, se constituie Comisia tehnică centrală condusă de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice cu atribuţii în organizarea alegerilor, precum şi ai Agerpres, Societăţii Comerciale de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice, Electrică - S.A, Societăţii Române de Televiziune, Societăţii Române de Radiodifuziune.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ