Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Amiralul (r) Vergil Chițac: Constanța a fost până acum un fel de "Sin City"

Wednesday, 27 April 2016, 09:41 Sursă: REALITATEA.NET

Despre toate proiectele sale, Virgil Chiţac a vorbit într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa:

1. Vă rog să exemplificaţi pe scurt însemnătatea celor două cuvinte care descriu în opinia dvs „Constanţa puternică“ - ordine şi seriozitate!

 Ordinea stă la baza unei bune organizări, deci a unei bune administrații. Sunt adeptul procedurilor și sistemelor funcționale. În Primăria Constanța, cât și în oraș, este nevoie de ordine. Ordine în procedurile administrative și în transparentizarea lor. Ordine în contractele încheiate de Primărie și în licitațiile viitoare. Ordine în acordarea PUZ-urilor. Ordine și curățenie în spațiul public. Ordine în anumite cartiere, cu sprijinul poliției locale. Ordinea ne ajută să vedem lucrurile mai limpede și să luăm măsurile adecvate pentru îndreptarea lor. Este mult de lucru și este nevoie de viziune. Pentru că în absența unei viziuni, haosul înflorește de la sine.Seriozitate, pentru că astăzi constănțenii au o părere foarte proastă despre politică și despre administrația constănțeană. Prin seriozitate vom recâștiga încrederea și sprijinul cetățenilor.

2. De ce ar trebui să vă voteze constănţenii?

 Acum, Constanța este un oraș neprietenos, necivilizat, trist, un oraş în care cultura suferă, un oraş cu multe betoane și cu prea mulţi câini vagabonzi, un oraş fără verdeaţă, cu cerşetori la intersecţii, lăsat cu oportunităţi neexploatate și cu un turism doar de weekend. Ca orice constănțean, sunt conștient de toate aceste probleme și vreau să schimb această stare de fapt. Este principalul motiv pentru care am făcut pasul în politică. Vreau să opresc risipirea banilor constănțenilor, vreau să aduc Primăria Constanța în slujba cetățeanului (nu invers), vreau să fac din Constanța un oraș european. Am experiență în administrație și oricine poate verifica oricând bilanțul activității mele în funcțiile publice deținute.

3. Ce propuneţi constănţenilor prin intermediul programului dvs electoral?

 Propun publicarea pe internet a tuturor licitaţiilor, facturilor şi chiar a chitanţelor existente, cât şi a intenţiei de cheltuire, exact cum s-a demonstrat că se poate face la Oradea; rezilierea contractelor păguboase cu Polaris şi cu toate firmele-căpuşă care au trăit pe picior mare din banii noştri, şi îi voi trage la răspundere, în mod public, pe toţi cei care se fac vinovaţi de aceste furturi; să fac din Constanţa un oraş al tinerilor, cu locuri de muncă (Parcul Saligny), spaţii verzi şi zone de agrement (Parcul Tomis Sud), o nouă sală polivalentă, precum cea din Cluj, de 7.000 de locuri, spital universitar, curăţenie şi educaţie.

4. Cum arată viziunea dumneavostră de dezvoltare a Constanţei?

 Sunt două mari pârghii concrete prin care o administrație poate crea condiții pentru dezvoltare.

În primul rând, politica fiscală. Esențial în Constanța, în perioada următoare, este să se creeze locuri de muncă și orașul are nevoie de câteva zeci de mii. Spre exemplu, dacă un privat creează locuri de muncă, va trebui să ne îndreptăm spre el cu un regim fiscal atractiv, adică să-i reducem fiscalitatea. Ideea de a crea locuri de muncă trebuie stimulată. Constanța trebuie să aibă neapărat un parc industrial, o zonă în care administrația să aducă toate utilitățile și, pe bază de competiție, să ofere condiții celor care vor să înceapă sau să dezvolte un business. Am fi interesați ca în zona respectivă industriile creative, cu valoare adăugată ridicată, să se dezvolte.

În al doilea rând, prin debirocratizare şi restructurarea cheltuielilor. Debirocratizarea în sine este o sursă de creștere pentru că elimină costurile inutile.

Un exemplu: dacă ne uităm la bugetul de cheltuieli din Constanța pe 2015 și 2016, cheltuielile de funcționare au crescut de la 567 de milioane de lei la 649 de milioane de lei. Dacă adunăm veniturile proprii cu banii care vin de la bugetul de stat, suma nu ajunge pentru funcționarea orașului. Cu alte cuvinte, noi ne împrumutăm la excedentul anului trecut. Deci capacitatea de a se autofinanța a primăriei este de natură să ne îngrijoreze. Lucrurile trebuie să fie extrem de clare: în absența unei creșteri economice, orice proiecte am putea gândi noi - de la bulevarde la asistență socială - devin utopii.

5. Ce fel de Consiliu Local vă doriţi? Candidaţi şi pentru Consiliul Local?

 Noul Consiliu Local trebuie să reunească oameni tineri la trup și la minte, specialiști în domeniul în care activează. Un Consiliu Local în care forța și determinarea femeilor să aducă schimbarea. Vă dau o cifră importantă: 41% din candidații PNL la Consiliul Local sunt femei. Noua formulă îmi dă încredere că viitorul Consiliu Local va lucra în interesul constănțenilor. După cum ați văzut deja, candidez și pentru Consiliul Local, nu neapărat pentru că PNL mi-a cerut acest lucru, ci mai ales ca dovadă că îmi asum echipa pe care am ales-o.

6. Transparenţă totală a bugetului Primăriei şi a calendarului de cheltuieli publice. Eliminarea corupţiei şi a risipei banului public. Servicii publice la preţuri corecte. Vreau să le detaliaţi pe rând.

 Transparența totală a bugetului primăriei presupune publicarea pe site-ul Primăriei a calendarului cheltuielilor publice și a cheltuielilor efective, în timp real. Reanalizarea și anularea contractelor abuzive încheiate de Primărie în ultimele trei mandate, simplificarea procedurilor administrative și transparentizarea lor sunt primele măsuri pe care le voi lua pentru eliminarea corupției și a risipei banului public. Revizuirea contractelor ne va permite și recalcularea prețului serviciilor publice și reajustarea lor la realitatea pieței și a posibilităților cetățeanului.

Recuperarea prejudiciilor la mâna deciziilor judecătoreşti

7. În privinţa recuperării prejudiciilor generate bugetului Constanţei în ultimii 10, ani cum veţi acţiona? Retrocedări, contracte păguboase, proiecte dezvoltate de o clientelă politică şi anumite anturaje de afaceri?

Pot vorbi în acest moment de contractele păguboase: le voi rezilia imediat ce voi ajunge primar. Fără discuții. Cât despre recuperarea prejudiciilor, este o chestiune care excede competențele primarului și este ulterioară deciziilor judecătorești, în care am toată încrederea. Știu că a fost înființată Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor, o structura specializată în recuperarea prejudiciilor din dosarele penale.

8. Cazinoul, centrul culturii şi ştiinţei constănţene. Ca să ajungă un centru cultural, clădirea are nevoie de o reabilitare serioasă. De mai bine de un an de zile, lucrările au fost blocate înainte de a începe de firmele care şi-au disputat licitaţia.

Cazinoul este un exemplu foarte dureros al consecințelor unei administrații catastrofale a Constanței. După cum am mai spus, în Constanţa nu avem un teatru nou, nu avem o sală de sport polivalentă, nu avem un spital nou, nu avem, spre ruşinea noastră, un bazin olimpic şi nu am reuşit nici măcar să restaurăm, în atâţia ani, Cazinoul. Acesta este simbolul orașului nostru.

Am propus două abordări ale soluționării problemei Cazinoului: abordarea strategică - prin consultarea dintre administraţie şi public să se determine ce utilitate să îi atribuim Cazinoului. Și abordarea de oportunitate - atragerea imediată a fondurilor europene din exercițiul financiar 2014-2020, iar în funcţie de domeniul în care sunt disponibili banii, noi să îi atribuim clădirii o utilitate.

„Constanţa a devenit un fel de “Sin City””!

9. V-am urmărit intervenţiile pe politică externă. Printre altele, aţi arătat că, pe plan extern, trebuie să jucăm cu atuurile pe care le avem: apartenența la NATO, apartenenţa la UE, precum și parteneriatul strategic cu Statele Unite. Aproape că suntem într-un nou Război Rece, de aceea trebuie să ne poziționăm și să ne recalibrăm foarte clar. În tot acest context, cum trebuie să fie Constanţa, care va fi rolul ei?

 În primul rând, Constanța trebuie să scape de corupția endemică. În ultimii 15 ani, Constanța a devenit un fel de „Sin City”. Doar dacă ne uităm la bugetul local, găsim argumentele pentru ceea ce eu numesc, în general, stat mafiot. Statul mafiot cumpără scump și vinde ieftin. Cel mai la îndemână exemplu este contractul cu firma de salubritate Polaris.

După cum susțin și oficialii americani, corupția rămâne cea mai mare vulnerabilitate pentru viitorul orașului Constanța și pentru securitatea națională deopotrivă, dată fiind poziția strategică a orașului la Marea Neagră și pe granița de est a NATO și UE.

Am mai spus-o. Un previzibil Război Rece 2.0, anunțat de diplomația mondială, face ca orașul Constanța să fie avanpostul acestui război, ca oraș de graniță. Suntem într-o poziție geostrategică importantă și geostrategia este știința de a face politică în funcție de geografie - noi nu ne putem muta de aici, Rusia nu se poate muta de aici. Trebuie să jucăm politic cu atuurile pe care le avem: apartenența la NATO și UE, precum și parteneriatul strategic cu Statele Unite.

În noul context, Constanța trebuie să fie un oraș cu o comunitate foarte solidă, cu dezvoltare economică, un oraș cultural cu o educație performantă. Dacă ne uităm pe cifre, în momentul de față nu stăm deloc bine.

10. S-a spus, s-a scris, s-a vorbit despre dvs. ca fiind omul cuiva, al unei entităţi economice importante, cred că putem da şi nume, este vorba despre domnul Gabriel Comănescu. Eu vă rog să răspundeţi şi la aceaastă întrebare, dacă aveţi amabilitatea: ce aport a avut domnul Comănescu în decizia dvs. de a intra în politică şi de a candida pentru primărie?

Afirmațiile cum că sunt „omul lui Comănescu“ sunt o speculație. Sunt ceea ce americanii numesc selfmade man. Am ajuns pe poziţia pe care o am muncind și învățând cot la cot cu studenții mei, am avansat profesional în urma unor concursuri publice, prin urmare nu pot fi numit omul nimănui. Mai mult, Gabriel Comănescu mi-a fost student. Eu l-am învăţat pe el, nu el pe mine, așa că, glumind, aș putea spune că el e omul meu ( a se citi, format de mine) și nu invers.

11. Domnule Chiţac, aţi devenit un subiect de presă după ce v-aţi anunţat candidatura. Sunteţi mulţumit de atitudinea dvs. faţă de presă în timpul scurs de la intrarea în politică? Ce aţi îmbunătăţi?

Până acum ați putut vedea că am răspuns tuturor solicitărilor venite din partea colegilor dvs. Nu am nimic de ascuns și apreciez de fiecare dată întrebările primite, pentru că sunt un bun prilej de a-mi exprima și implicit verifica prin feedback-ul primit în și dinspre spațiul public validitatea ideilor și proiectelor pe care le am pentru orașul nostru.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ