Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

A doua cerere DNA privind reținerea și arestarea lui Vâlcov a ajuns la Senat. Care este procedura

Tuesday, 24 March 2015, 20:07 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit Regulamentului Senatului, în cazul solicitărilor privind încuviințarea reținerii și arestării preventive pentru un senator, Comisia juridică are un termen de maximum trei zile pentru a elabora raportul și a-l transmite plenului, pentru vot final. Mai departe, procedura parlamentară impune ca votul, în plenul Senatului, să fie dat în maximum cinci zile, de la finalizarea raportului Comisiei juridice.

DNA a cerut, marți, un nou aviz pentru arestarea lui Darius Vâlcov, suspectat că a folosit informații obținute, când a fost primar, senator și ministru, pentru a sprijini firme pe care le administrează prin interpuși, procurorii precizând că el ar fi obținut, astfel, trei lingouri de aur, bani și tablouri.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2011 și până în prezent, Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru. El s-ar fi folosit de informațiile obținute în virtutea funcțiilor publice, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură. Procurorii susțin că aceste firme erau deținute de fostul ministru al Economiei, dar erau administrate prin interpuși.

Darius Vâlcov a obținut, astfel, arată procurorii anticorupție, mai multe bunuri materiale, între care sumele de 90.000 de dolari și 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat Renoir, un tablou inscripționat Jean Cocteau și o pictură pe lemn, inscripționată Aurel Acasandrei.

Anchetatorii susțin că acestea au fost depozitate, într-un seif, care era lăsat spre păstrare unei persoane apropiate fostului ministru.
Procurorii fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

 

Comoara fabuloasă din seiful lui Vâlcov. Nouă cerere de arestare pe numele fostului ministru

 

 

Procurorii DNA au formulat o nouă cerere de arestare pe numele fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov. Procurorii spun că au identificat un seif al lui Vâlcov, pe care acesta îl ţinea în casa unui prieten, seif care conţinea bani, longouri de aur şi tablouri valoroase.

"În completarea comunicatelor nr. 506/VIII/3 din 13 martie 2015, 508/VIII/3 din 14 martie 2015 și 538/VIII/3 din 19 martie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru :

a. obținerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale,

b. încuviințarea reținerii și arestării inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN pentru săvârșirea, în exercițiul funcției de senator și ministru în Guvernul României, a infracțiunii sus menționate

Cererile procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

Începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări (trafic de influență și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale) a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele:

- 90.000 dolari,
- 1.323.850 lei,
- 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme,
- un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR,
- un tablou inscripționat JEAN COCTEAU,
- o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI.

Aspectele descrise li se adaugă acelora pentru care a fost deja formulată o altă cerere anterioară (comunicat 538/VIII/3 din 19 martie 2015).

Cererile de obținerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale, respectiv de încuviințare a reținerii și arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ