Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Varoufakis se aștepta ca Tsipras să cedeze la negocieri: "Eurogrupul, controlat de Schauble"

Monday, 13 July 2015, 22:06 Sursă: REALITATEA.NET

"Este o orchestră rafinată, în care Schauble este directorul. Totul se petrece în armonie. Uneori orchestra se dezarticulează, dar atunci el o unește din nou și îi redă tonul. Singurul care uneori nu este de acord într-un mod 'foarte subtil' este ministrul francez de Finanțe, care însă în final se pliază și acceptă și el linia oficială", a declarat fostul ministru grec.

Mai mult, Varoufakis a susținut că deși unii dintre miniștri și reprezentanți ai instituțiilor internaționale, precum FMI, empatizau cu el în privat, la negocieri acceptau și ei versiunea oficială pe care el nu o agrea. În acest context, privind negocierile cu partenerii din zona euro, Varoufakis a criticat ceea ce a numit 'totala lipsă de scrupule democratic din partea celor care se declară apărătorii democrației în Europa'. Fostul ministru a menționat că atunci când încerca să prezinte un argument economic omologilor săi europeni, aceștia nu se implicau și în final rămâneau la înțelegerea stabilită înaintea reuniunii. Iar poziția lui Schauble era: 'nu voi negocia programul, a fost acceptat de guvernul anterior și nu vom accepta ca alegerile să schimbe ceva', mai spune fostul ministru grec.

Pe de altă parte, Varoufakis a declarat că unele Guverne ale țărilor europene foarte îndatorate, pe care nu le numește, au fost de la început 'inamici energici' ai Guvernului Tsipras, pentru că dacă acesta din urmă ar reuși să obțină un acord bun cu creditorii internaționali, respectivele Guverne ar fi suferit prejudicii politice pe plan intern.

Fostul ministru grec de Finanțe a recunoscut, totodată, că se simte 'ușurat' că a părăsit această funcție ce implica negocierea unei poziții 'tot mai greu de apărat'.

Cât despre negocierile purtate de Tsipras duminică, Varoufakis a spus că nu l-ar surprinde dacă acesta ar accepta un acord prost.

"Pot să înțeleg că simte că are o obligație față de oamenii care îl sprijină, care ne sprijină, să nu permită ca această țară să se transforme într-un stat falit", astfel și-a explicat fostul ministru grec acest sentiment mărturisit, înainte ca Tsipras să încheie cu zona euro un acord prin care a făcut concesii majore.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN