Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Negocieri eșuate. Acordul UE-Canada rămâne în așteptare. La fel și ridicarea vizelor pentru români

Monday, 24 October 2016, 10:40 Sursă: REALITATEA.NET

"Belgia nu poate semna acordul CETA", a anunțat Michel la ieșirea de la o întâlnire cu liderii regionali.

Lideri ai comunității francofone din sudul Belgiei au refuzat să precizeze opoziția lor față de acord CETA, a afirmat premierul Geert Bourgeois.

Rezultatul ar putea determina UE să anuleze un summit prevăzut pentru joi, când ar fi trebuit semnat acordul CETA cu premierul canadian Justin Trudeau.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat duminică termen până luni seara Belgiei — blocată de rezistența valonă față de CETA — să spună dacă este sau nu în măsură să semneze Tratatul de liber schimb la ceremonia prevăzută pentru joi la Bruxelles.

André Antoine a cerut, în esență, mai mult timp pentru ca Valonia (regiune francofonă din sudul Belgiei) să poată studia textele, evitând totodată să răspundă la întrebarea cât timp ar dura exact aceasta.

"Mâine va exista un Tratat cu americanii, cu japonezii și chinezii, este nevoie deci de o bază juridică solidă" pentru a semna cu canadienii, a declarat el, adăugând că un număr mare de documente ar trebui studiate. "Suntem în fața unei marmelade de text, am 300 de pagini din tratat, 1.300 de pagini de anexe. Am două declarații sau chiar poate trei interpretative, am un instrument interpretativ (...)".

Întrebat dacă Valonia este asemenea eroului din benzile desenate galice care rezistă invadatorului roman, Antoine spune: "Noi nu suntem Asterix pentru că nu există nici o poțiune magică, avem pur și simplu doar forța convingerilor noastre."

Înalți oficiali ai Uniunii Europene, între care Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să poarte discuții luni cu premierul belgian Charles Michel, într-o încercare de a salva acordul comercial istoric cu Canada, în prezent blocat de parlamentul regional valon, relatează DPA, citând surse anonime.

Valonia vede în CETA premisele Tratatului TTIP sau Tafta, foarte nepopular, pe care UE îl negociază foarte laborios cu SUA, și cere mai multe garanții în fața puternicelor multinaționale.

În finalul acestor discuții, președintele Consiliului European ar urma să poarte convorbiri cu prim-ministrul canadian Justin Trudeau, care speră ca acordul să poată să fie semnat joi la Bruxelles.

După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția Belgiei, care are nevoie de acordul tuturor celor cinci entități componente administrative. Nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii și guverne, regiunea Valonia nu și-a dat încă acest aviz.

Anterior, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, se declarase "optimist" în privința salvării acordului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN