Transparency International: Instituţiile UE riscă să fie afectate de corupţie

Friday, 25 April 2014, 09:51 Sursă: Mediafax

Riscurile de corupţie în instituţiile Uniunii Europene sunt ridicate, în special din cauza unor proceduri decizionale netransparente şi a unei aplicări prea tolerante a reglementărilor existente, potrivit unui raport prezentat joi de ONG-ul Transparency International.

Adaugă părerea ta

Raportul ONG-ului se bazează pe analiza situaţiei în zece instituţii ale Uniunii Europene, printre care Consiliul, Comisia şi Parlementul europene.

"În ultimii ani, insituţiile europene au luat mai multe măsuri pentru a face ordine în interiorul lor, însă ele sunt fragilizate de complexitatea regulilor, complezenţă şi lipsă de monitorizare", a declarat Carl Dolan, şeful biroului european al Transparency International.

"În pofida unor ameliorări la nivel general, instituţiile Uniunii Europene riscă să fie afectate de corupţie", potrivit ONG-ului.

Comisia Europeană (CE) a salutat contribuţia Transparency International în menţinerea transparenţei şi repectarea normelor etice. "Raportul recunoaşte că Comisia Europeană a totuşi adoptat o serie de măsuri pentru a reduce riscul (corupţiei) la nivelul minim", a declarat un purtător de cuvânt al CE.