Coronavirus - România: 440344 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tensiuni la Chișinău. Timofti respinge candidatura lui Plahotniuc la șefia guvernului

Wednesday, 13 January 2016, 11:08 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru, a anunțat Președinția printr-un comunicat de presă.

"Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a avut astăzi, 13 ianuarie a.c, la Reședința de stat de la Condrița, consultări cu reprezentanții majorității parlamentare, constituite recent de un număr de 56 de deputați. La consultări au participat Marian Lupu, Andian Candu și Dumitru Diacov, reprezentând Patridul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Patridul Liberal.

Șefului statului i-a fost prezentată o declarație semnată de un număr de 55 de deputați, de  susținere a candidaturii domnului Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, la funcția de prim-ministru.

Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că domnul Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteririle de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că prin Hotărârea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova.

În consecință, președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00", se precizează într-un comunicat de presă al Președinției Republicii Moldova.

Vlad Plahotniuc este candidatul Partidului Democrat la șefia guvernului Republicii Moldova, o propunere controversată care a stârnit deja multe comentarii negative. Mișcarea PD vine după ce, luni seară, liderul partidului, Marian Lupu, a anunţat crearea unei majorităţi parlamentare, constituită din 56 de deputaţi din cei 101.

Președintele Nicolae Timofti trebuie să decidă acum numele noului premier desemnat.  

Săptămâna trecută, Ion Sturza, candidatul la funcţia de premier desemnat de Timofti pe 21 decembrie, a renunţat la sarcina învestirii Cabinetului său, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul, în vederea aprobării listei sale de miniştri propuşi şi a programului de guvernare pentru 2016-2018.

Între timp, la Chișinău au loc două mitinguri rivale, pentru și împotriva desemnării oligarhului în funcția de premier. 

Platforma Demnitate și Adevăr a organizat un protest în Piața Marii Marii Adunări Naționale (PMAN). La manifestație au fost chemați toți cetățenii R. Moldova pentru a-l susține pe Nicolae Timofti, dar și pentru a protesta împotriva desemnării unui candidat al PD la funcția de premier, scrie ZDG.md.

Membrii „Platformei Demnitate și Adevăr” afirmă că dacă președintele Nicolae Timofti va ceda presiunilor venite din partea Partidului Democrat și va desemna un candidat controlat de acest partid, atunci țara va intra într-o stare de captivitate totală.

Un alt miting are drept scop susținerea lui Plahotniuc. 

Maia Sandu, atac dur la Plahotniuc 

"Nominalizarea lui Plahotniuc vine doar să confirme obsesia acestuia de a-și supune ultimul centimetru de libertate din Moldova", a scris pe Facebook fostul ministru al Educației Maia Sandu, un politician reformist creditat cu șanse de a conduce, în viitor, un guvern proeuropean.

Inițiatoarea proiectului politic PAS a subliniat că are încredere în președintele țării.

"Convingerea mea este că domnului Președinte Nicolae Timofti, care a demonstrat că interesele țării nu sunt subiect de tîrguială și că nicio formă de șantaj și presiune nu va avea efect asupra deciziilor sale, îi revine, din nou, misiunea să salveze viitorul Republicii Moldova de interese josnice care nu au nimic comun cu dorințele oamenilor pentru o viață mai bună și în siguranță aici, acasă”, a scris Maia Sandu.

Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai puternici oameni din Republica Moldova. Oligarhul are o avere estimată la două miliarde de dolari, deține trusturi de presă și a avut afaceri cu petrol şi bănci. I se spune mai „Păpuşarul” sau Cardinalul din Umbră.

Rivalul său, odinioară aliat, Vlad Filat, șeful PLDM, a fost arestat anul trecut fiind suspectat de corupție.

Ce va face Timofti?

Criza politica din Republica Moldova isi va consuma un nou episod cu urmatoarea nominalizare de premier. O decizie din 29 decembrie 2015 a Curtii Constitutionale din Moldova ii ingradeste libertatea de miscare presedintelui tarii, Nicolae Timofti, in privinta desemnarii unui candidat de premier. Curtea il obliga pe presedinte sa propuna un candidat agreat de catre grupurile parlamentare, in momentul in care in Parlament s-a format o majoritate absoluta, notează Hotnews.ro.

Precizarile facute de Curtea Constitutionala pot constitui o baza pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie impus ca viitor candidat la conducerea guvernului de la Chisinau. Ramane de vazut daca Timofti va accepta o eventuala nominalizare a lui Plahotniuc, cu care se afla in relatii de adversitate, sau va negocia o numire acceptabila politic pentru el.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN