Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ţara din Europa care se pregăteşte de alegeri anticipate

Thursday, 21 April 2016, 19:59 Sursă: AGERPRES

 Rajoy, liderul Partidului Popular (PP), a anunțat că îl va informa pe regele Felipe al VI-lea la începutul săptămânii viitoare că nu dispune de o majoritate suficientă în legislativ pentru formarea unui nou cabinet.

El l-a acuzat pe șeful socialiștilor, Pedro Sanchez, pentru eșecul formării unei mari coaliții cu liberalii din formațiunea Ciudadanos și cu mișcarea de stânga Podemos.

"Problema este că el (Sanchez) nu o dorește", a afirmat Mariano Rajoy, într-o declarație făcută în orașul El Toboso, din centrul țării, după ce anterior postase pe Twitter un apel către Pedro Sanchez pentru reluarea negocierilor vizând o mare coaliție.

Liderul Ciudadanos, Albert Rivera, propusese ca liberalii, conservatorii și socialiștii să-și unească forțele pentru a desemna un independent pentru funcția de prim-ministru, însă Rajoy și Sanchez au respins ideea.

Data de 2 mai este ultimul termen prevăzut de Constituție pentru desemnarea unui prim-ministru și începerea formării unui guvern după alegerile legislative.

Scrutinul din decembrie a dus la cea mai fragmentată configurație parlamentară din istoria modernă a țării: PP — 120 de locuri, socialiștii — 90, Podemos — 69 și Ciudadanos — 40.

Regele va avea o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare luni și marți. Dacă aceste consultări ale ultimei șanse vor eșua, se așteaptă ca monarhul să anunțe organizarea de alegeri anticipate pe 26 iunie.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN