Coronavirus - România: 695153 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Statul Islamic ocupă pentru prima dată teritorii într-o ţară. Care este aceasta

Wednesday, 09 December 2015, 23:51 Sursă: AGERPRES

Pentru prima dată, miliții islamiste armate formate din foști membri ai al-Shabaab, dar care au trecut recent de partea Statului Islamic, au capturat un mic district din apropiere de granița dintre Somalia și Kenya în regiunea somaleză Juba Inferioară.

Circa 70 de militanți puternic înarmați au intrat în orașul Tul-Barwaqo din apropiere de orașul-cheie Dhobley după ce trupe din regiunea Jubaland din Somalia s-au retras fără luptă, a declarat un 'înțelept' local, Abdullahi Muse.

"Strigau 'Allahu Akbar, suntem băieții Statului Islamic'. Au dat foc locuinței administratorului districtului", a adăugat sursa citată.

Abdinasir Seerar, purtător de cuvânt al administrației locale Jubaland, a confirmat pentru DPA căderea orașului Tul-Barwaqo în mâinile celor pe care el i-a descris ca fiind 'luptători ai Statului Islamic'.

Acesta este primul caz în care Statul Islamic capturează teritorii din sudul Somaliei, potrivit purtătorului de cuvânt citat.

Un ofițer de informații somalez de la Mogadishu a declarat pentru DPA că ultimele evoluții pot fi considerate "o demonstrație de putere a susținătorilor Daesch (acronimul arab al Statului Islamic — n.r.) în Somalia, care au parte de confruntări sângeroase în ultimele două săptămâni cu fosta lor grupare, al-Shabaab".

Oficialul din cadrul serviciilor secrete, citat sub acoperirea anonimatului, a adăugat că "suntem de părere că această facțiune a Daesh și-a creat deja bastioane în partea de nord a țării, în special în regiunea Puntland".

"Asta înseamnă că acum avem o nouă grupare teroristă, Statul Islamic din Africa de Est, care capturează noi părți din Somalia", a adăugat el.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN