Tensiune maximă. Spania își retrage fregata din grupul de luptă trimis de SUA să înfrunte Iranul

Tuesday, 14 May 2019, 22:49, Sursă: REALITATEA.NET

Spania și-a retras o navă de război aflată într-un grup naval de luptă american, detașat în Orientul Mijlociu, într-un moment de maximă tensiune cu Iranul.

Adaugă părerea ta

Fregata spaniolă Méndez Núñez, cu 215 marinari la bord, se retrage din grupul naval de luptă american construit în jurul portavionului USS Abraham Lincoln, trimis să contracareze o eventuală mișcare a Iranului, anunță agențiile de presă.

Anunțul a fost făcut de șefa ministerului spaniol al Apărării, Margarita Robles, care a explicat că noua misiune nu se potrivește cu planurile inițiale  - acelea care vizau șase luni de manevre împreună cu aliații americani.

Presa spaniolă scrie că guvernul de la Madrid nu dorește ca țara să fie atrasă într-un conflict cu Iranul. Ministrul a ținut însă să precizeze că retragerea din grupul naval nu este o expresie a nemulțumirii și că nava se va reîntoarce imediat ce activitățile planificate inițial vor fi reluate.

Grupul naval de luptă a fost detașat în urmă cu câteva zile în Golful Persic, pentru a răspunde unor ”semnale clare potrivit cărora Iranul sau aliații Iranului pregătesc posibile atacuri asupra forțelor SUA din regiune”, potrivit oficialilor de la Washington.

Formațiunea navală cuprinde un portavion din clasa Nimitz, un crucișător din clasa Ticonderoga, patru distrugătoare din clasa Arleigh Burke și alte nave de susținere, notează Business Insider.

În regiune au mai sosit patru bombardiere B-52H Stratofortress și o baterie de rachete Patriot.

Iranul, care a respins toate acuzațiile lansate de SUA, a denunțat războiul psihologic dus de americani prin desfășurarea de forțe.

În ultimele zile, temperatura a crescut și mai mult în regiune, după acțiunile de sabotaj asupra unor petroliere, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite. O analiză preliminară a SUA îi indică drept suspecți pe iranieni.

Marți, un atac cu drone a vizat două stații petroliere de pompare din Arabia Saudită.

Pe fondul acestor tensiuni, secretarul american de Stat Mike Pompeo a asigurat, în Rusia, că SUA nu doresc un război cu Iranul, dar că își vor apăra interesele.

De la Casa Albă, Donald Trump a respins informațiile dintr-un articol privind planurile SUA pentru un eventual conflict, planuri vizând trimiterea a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu.

”Nu am plănuit aşa ceva. Să sperăm că nu va trebui să facem planuri pentru aşa ceva. Iar dacă am face asta, ar trebui să trimitem cu mult mai multe trupe decât atâta”, le-a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.