Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia amenință din nou Ucraina cu sistarea livrărilor de gaze

Tuesday, 23 December 2014, 18:25 Sursă: REALITATEA.NET

"Dacă datoria de 1,65 de miliarde nu va fi plătită, începând din luna ianuarie va fi oprită livrarea gazelor" către Ucraina, a avertizat ministrul Novak.

Nu este primul avertisment transmis de Rusia. Din cauza neînțelegerilor privind achitarea datoriilor acumulate și a prețului gazelor furnizate Ucrainei — pe care Gazpromul l-a mărit după înlăturarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici — Rusia a sistat, în luna iunie, furnizarea de gaze pentru Ucraina.

Cu toate aceastea, după mai multe runde de negocieri, mediate de Uniunea Europeană, cele două, Moscova și Kievul, au ajuns, pe 30 octombrie, la un acord ce a permis reluarea furnizării gazelor. Înțelegerea a stabilit achitarea datoriei de 3,1 miliarde de dolari, către Gazprom, în două tranșe, prima de 1,45 de miliarde plătită în luna noiembrie și cea de-a doua, de 1,65 de miliarde, ce trebuie achitată până la sfârșitul lunii decembrie.

De asemenea, în acordul din 30 octombrie, ce reglementează problema livrărilor de gaze rusești, până în luna martie,  2015, Ucraina a acceptat solicitarea Rusiei de a plăti în avans gazele importate.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN