Reîncepe războiul? Rusia, mișcări masive de armament în estul Ucrainei. Anunț sumbru al NATO

Friday, 24 April 2015, 09:43 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

'Asistăm la o creștere substanțială a forțelor armate ale Rusiei de-a lungul frontierei ucrainene și în estul Ucrainei', a declarat Stoltenberg, în cadrul ceremoniei de lansare, joi, a ediției europene a publicației americane Politico.

'În ultima lună, rușii și-au crescut livrările de arme în estul Ucrainei, au trimis mai mult de 1.000 de echipamente militare grele, sisteme avansate de armament, sisteme de apărare antiaeriană, tancuri, artilerie, drone. În plus, ei au organizat manevre', a afirmat secretarul general al NATO. 'Nu putem judeca despre intențiile (rebelilor), dar ei dispun de posibilități pentru o nouă ofensivă ', a subliniat Stoltenberg.

El s-a pronunțat pentru aplicarea strictă a acordurilor de la Minsk cu privire la soluționarea conflictului din Ucraina.

'Nu aș vrea să speculez cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul unui eșec al acordurilor de la Minsk pentru că aceasta ar submina, în genere, speranța în succesul lor. Există încălcări, există probleme, încetarea focului nu este întotdeauna respectată, dar acordurile de la Minsk rămân cel mai bun instrument, cea mai bună bază pentru o soluție politică pe cale pașnică la criza din Ucraina', a adăugat secretarul general al NATO.

'Am cerut Rusiei să-și retragă toate trupele din estul Ucrainei și, cel mai important, să ofere monitorilor OSCE acces deplin în toate zonele și garanții de securitate pentru monitorizare', a spus el.

În timpul dialogului anual cu cetățenii, la 16 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că 'nu există trupe ruse în Ucraina'. 'La întrebarea dacă există sau nu trupe ruse în Ucraina, vă răspund în mod direct și clar: nu există trupe rusești în Ucraina', a afirmat Putin, răspunzând la o întrebare adresată de unul dintre liderii opoziției ruse, Irina Hakamada.

SUA au acuzat miercuri Moscova de instalarea unor noi sisteme de apărare antiaeriană în estul Ucrainei. 'Este vorba despre cea mai mare cantitate de echipament antiaerian rusesc prezent in estul Ucrainei din august încoace', a spus, într-un comunicat, Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, potrivit AFP.

În replică, Ministerul Apărării rus a persiflat această declarație, prin vocea purtătorului său de cuvânt, general-maiorul Igor Konașenkov. 'Declarația Departamentului de Stat surprinde prin incompetență', a spus Konașenkov, citat de RIA Novosti, și a argumentat că Rusia nu avea de ce să trimită sisteme antiaeriene în estul Ucrainei din moment ce Kievul însuși a declarat în repetate rânduri că 'din vara trecută nu mai utilizează aviația în cursul operațiunii din estul Ucrainei'. În plus, a remarcat el, 'știm cu toții că forțele ucrainene aproape că nu mai au aviație'.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA