Coronavirus - România: 2245 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Regimul Bashar al-Assad, Iranul, Hezbollah şi Rusia pregătesc o vastă ofensivă în Siria (surse)

Thursday, 01 October 2015, 19:28 Sursă: REALITATEA.NET

"Raidurile aeriene ruse vor fi urmate în scurt timp de o ofensivă a armatei siriene şi a aliaţilor. Este posibil ca operaţiuni majore să aibă loc în zonele Idlib şi Hama", a explicat un oficial militar libanez care cunoaşte situaţia de pe teren, informează Mediafax. 

Conform altei surse, ofensiva va avea obiectul capturării teritoriilor ocupate de insurgenţii care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad.

Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah sunt principalii aliaţi regionali ai Administraţiei Bashar al-Assad. Rusia, un aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic.

Ministrul polonez al Apărării: Moscova își urmărește propriile obiective în Siria

 

Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene.

"Avangarda forţelor terestre iraniene a ajuns deja în Siria. Este vorba de soldaţi şi ofiţeri. Nu sunt doar instructori, este vorba de sute de militari care au echipamente moderne şi armament. Vor urma alţii", a spus un alt oficial libanez.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

John McCain: Loviturile aeriene lansate de Rusia în Siria au vizat rebeli antrenați de CIA

 

 

Senatorul american John McCain a declarat, joi, că bombardamentele rusești lansate, de miercuri, în Siria, au vizat rebeli antrenați și finanțați de CIA pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează Reuters și AFP.

"Pot confirma cu siguranță că aceste lovituri aeriene au vizat Armata Siriană de Eliberare sau grupări care au fost înarmate și antrenate de CIA", a declarat John McCain, joi dimineață, pentru CNN.

La rândul său, Hassan Haj Ali, șeful grupării rebele Liwa Suqour al-Jabal, a declarat, pentru Reuters, că bombardamentele rusești din Siria au lovit o tabără de pregătire a rebelilor care au fost antrenați de CIA în Qatar și Arabia Saudită. Hassan Haj Ali a precizat că tabăra aflată în provincia Idlib a fost lovită de circa 20 de rachete în două atacuri diferite.

CIA a desfășurat un program de pregătire sub acoperire pentru grupuri ale rebelilor sirieni, considerate moderate de statele occidentale care au sprijinit revolta împotriva lui Assad.

Putin critică informațiile apărute în presă despre victimele din Siria: Sunt atacuri informaționale

 

 

 

 

 
Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN