Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

REFERENDUM CATALONIA. Catalanii cer ajutorul Europei. Mesajul oficial al UE pentru Spania

Sunday, 01 October 2017, 21:43 Sursă: REALITATEA.NET

Ada Colau, care se opune desprinderii Cataloniei de Spania dar susţine organizarea referendumului, a cerut Uniunii Europene "să apere drepturile fundamentale ale cetăţenilor catalani de seria de acte de represiune lansate de statul spaniol".

Guvernul Spaniei consideră referendumul programat în Catalonia ca fiind neconstituţional şi a adoptat o serie de măsuri pentru blocarea plebiscitului.

Uniunea Europeană respectă "ordinea constituţională" din Spania, a transmis joi Comisia Europeană, în contextul solicitărilor de mediere între Madrid şi Catalonia, care vrea să organizeze un referendum proindependenţă considerat ilegal de Guvernul spaniol.

"Noi respectăm ordinea constituţională din Spania. Nu avem alte comentarii pe această temă", a declarat joi Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, citat de ziarul italian La Repubblica.

Declaraţia semnalează clar că Uniunea Europeană susţine rămânerea Cataloniei în cadrul Spaniei şi se opune referendumului proindependenţă.

"Uniunea Europeană este preocupată de situaţia din Spania, dar Comisia Europeană tratează problema ca fiind o criză naţională", a afirmat un alt funcţionar european, sub protecţia anonimatului.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN