Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

REFERENDUM. 98,9% dintre găgăuzi vor independenţa regiunii faţă de R. Moldova

Monday, 03 February 2014, 17:07 Sursă: Mediafax

O proporţie de 98,9% dintre participanţii la referendumurile de duminică s-au pronunţat pentru independenţa regiiunii, iar 98,4% susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală rusă, potrivit Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică de luni.

Potrivit publicaţiei moldovene, care afirmă că rezultatele anunţate sunt finale, 98,9% dintre participanţii la referendumurile de duminică s-au pronunţat pentru independenţa regiunii autonome Găgăuzia faţă de Republica Moldova, iar sunt 1,1% împotrivă.

e asemenea, pentru o orientare a Republicii Moldova către Uniunea Europeană (UE) s-au pronunţat 2,27% dintre participanţii la plebiscit, în timp ce 97,22% i se opun.

În schimb, o aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan este susţinută de 98,47% dintre participanţii la referendum, 1,52% sunt împotriva acesteia, iar restul sunt indecişi.

În total, la urne s-au prezentat 70.777 de persoane, cea mai importantă rată de participare înregistrată în regiune. În capitala regiunii, Comrat, prezenţa a fost de 68,22%, iar la Vulcăneşti de 61,31%, potrivit publicaţiei moldovene.

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat anterior, ca o primă reacţie, că referendumurile din Găgăuzia reprezintă o "sfidare a legii", cu "elemente de tentativă de a stimula procesele separatiste" în Republica Moldova. El a mai spus că Guvernul de la Chişinău a tras propriile concluzii cu privire la situaţia din Găgăuzia şi a asigurat că va încerca să îmbunătăţească dialogul cu autorităţile locale şi să explice mai bine politicile centrale.

Duminică, locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Unul dintre ele are caracter consultativ şi are ca scop să afle atitudinea cetăţenilor faţă de orientarea proeuropeană sau prorusă a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ şi are ca scop să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în legătură cu dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanţa de la Comrat şi sunt considerate ilegale de către autorităţile de la Chişinău.

Premierul R. Moldova: Referendumurile, o sfidare a legii

Premierul moldovean Iurie Leancă a declarat, luni, ca o primă reacţie, că referendumurile din Găgăuzia reprezintă o "sfidare a legii", cu "elemente de tentativă de a stimula procesele separatiste" în Republica Moldova, relatează postul de radio Europa Liberă în pagina electronică.

Leancă a mai declarat pentru post că astfel de elemente (separatiste - n.r.) ar mai exista în raionul Taraclia, în estul Republicii Moldova, unde locuiesc etnici bulgari care aspiră la înfiinţarea unei autonomiii după modelul celei din Găgăuzia.

De asemenea, şeful Guvernului de la Chişinău a acuzat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi Partidul Socialiştilor că ar încuraja "jocul iresponsabil de-a referendumul" şi a adăugat că alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în toamna acestui an vor reprezenta cel mai bun referendum, inclusiv în ceea ce priveşte cursul către integrarea europeană.

Totodată, premierul Iurie Leancă a mai spus că Guvernul de la Chişinău a tras propriile concluzii cu privire la situaţia din Găgăuzia şi a asigurat că va încerca să îmbunătăţească dialogul cu autorităţile locale şi să explice mai bine politicile centrale.

Acesta este prima reacţie a premierului Iurie Leancă cu privire la referendumurile organizate duminică în Găgăuzia.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN