UPDATE 23:30 Trump nu i-a făcut „nicio concesie” lui Putin, a susținut șeful diplomației americane
Secretarul de stat american Marco Rubio a insistat marți, în cadrul unei audieri în Senat, că președintele Donald Trump nu a făcut nicio concesie Rusiei, respingând astfel criticile aduse politicii duse de administrația de la Washington cu privire la războiul din Ucraina, informează AFP.
„Nu a obținut nicio concesie”, a afirmat Rubio, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin.
UPDATE 21:25 Medvedev amenință că pe „Ucraina o așteaptă capitularea necondiționată”
Fostul preşedinte rus şi actual şef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat marţi că Ucraina va trebui „să se predea necondiţionat” în cazul în care ar renunţa la un acord de pace cu Rusia, în conformitate cu „realitatea de pe teren”, informează EFE, preluată de Agerpres.
„În cazul în care respinge pacea, pe Ucraina o aşteaptă capitularea necondiţionată, iar mulţi din Rusia preferă această opţiune”, a afirmat Medvedev într-un discurs rostit la Forumul juridic internaţional de la Sankt Petersburg, ce a fost difuzat de televiziunea de stat.
UPDATE 18:00 - Peste 20.000 de ruși recent naturalizați luptă în Ucraina
Peste 20.000 de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi luptă pe frontul ucrainean, a raportat marţi preşedintele Comitetului de Anchetă al Rusiei (CIR), Aleksandr Bastrîkin, la Forumul Internaţional Juridic de la Sankt Petersburg, informează EFE, preluată de Agerpres.
„Direcţia noastră de investigaţii militare a fost autorizată de mine să efectueze raiduri periodice în locurile unde sunt migranţi. Îi prindem pe străinii care au primit cetăţenia rusă, dar nu s-au înregistrat la birourile militare, deşi sunt obligaţi să o facă”, a declarat Bastrîkin pentru presa rusă, citat de TASS.
UPDATE 16:30 - Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse care vizează sectoarele militar, energetic şi financiar ale Rusiei, sporind presiunea asupra Moscovei în coordonare cu Uniunea Europeană.
Londra a declarat că sancţiunile împotriva a 100 de noi ţinte vin după atacurile cu drone ruseşti din weekend împotriva oraşelor ucrainene, cel mai mare atac cu drone înregistrat până acum în timpul războiului.
”Noile măsuri vizează lanţurile de aprovizionare ale sistemelor de armament ruseşti, inclusiv rachetele Iskander, operaţiunile de informare finanţate de Kremlin şi instituţiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor, a declarat Marea Britanie.
„Îl îndemnăm (pe preşedintele rus Vladimir Putin) să accepte imediat o încetare totală şi necondiţionată a focului, astfel încât să poată avea loc discuţii privind o pace justă şi durabilă”, a declarat ministrul de externe David Lammy. „Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne redobândim hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură şi de a folosi sancţiunile noastre pentru a limita maşinăria de război a lui Putin”, a punctat şeful diplomaţiei britanice.
Premierul Keir Starmer şi liderii principalelor ţări din UE au cerut împreună Washingtonului să li se alăture în impunerea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei pentru respingerea unui armistiţiu în Ucraina. Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu Putin care nu s-a încheiat cu niciun acord de încetare a focului.
Noile sancţiuni britanice vizează toate nivelurile unui grup numit Social Design Agency, sancţionat anterior în 2024, pe care Londra l-a descris drept un organism rus de dezinformare care a încercat să incite la proteste în ţările europene.
Patruzeci şi şase de instituţii financiare care, potrivit Londrei, ajută Rusia să eludeze sancţiunile au fost, de asemenea, afectate, inclusiv Bursa de valută din Sankt Petersburg şi Agenţia rusă de asigurare a depozitelor, care asigură băncile ruseşti.
Alte 18 nave au fost adăugate pe lista sancţiunilor, descrise ca făcând parte din „flota fantomă” a Rusiei, folosită pentru a ocoli restricţiile occidentale şi pentru a menţine exporturile de ţiţei rusesc.
De asemenea, au fost sancţionate persoane asociate cu această flotă, inclusiv un cetăţean britanic despre care guvernul a afirmat că a procurat navele şi doi căpitani ruşi ai petrolierelor din flota fantomă.
Marea Britanie colaborează, de asemnea, cu partenerii internaţionali pentru a reduce plafonul de 60 de dolari pentru barilul de petrol.
UPDATE 16:15 - Uniunea Europeană a adoptat marţi cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează noi petroliere „fantomă” folosite pentru a eluda sancţiunile existente împotriva exporturilor de petrol rusesc, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas.
”UE a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând aproape 200 de nave din flota sa fantomă", a scris Kaja Kallas pe X, în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.
Aceasta a subliniat că ”noile măsuri abordează, de asemenea, ameninţările hibride şi drepturile omului”.
”Alte sancţiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire. Cu cât Rusia poartă mai mult război, cu atât mai dur va fi răspunsul nostru”, a adăugat ea.
UE şi aliaţii săi occidentali au luat măsuri progresive împotriva flotei fantomă a Rusiei, formată din petroliere şi alţi actori care încearcă să eludeze plafonul de preţ al G7 pentru ţiţeiul rusesc, în vigoare de la sfârşitul anului 2022. Plafonul G7 a fost conceput pentru a permite petrolului rusesc să fie vândut ţărilor terţe prin intermediul serviciilor de asigurare occidentale, cu condiţia ca preţul să nu depăşească 60 de dolari pe baril.
Măsura a început să aibă efect, iar UE va face presiuni pentru o reducere a plafonului de preţ săptămâna aceasta, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G7 care are loc în Canada.
Exporturile de petrol şi gaze sunt una dintre principalele surse de venit ale Rusiei, care finanţează războiul din Ucraina.
UPDATE 12:50 - Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat marţi pe Vladimir Putin că nu este interesat cu adevărat de pacea din Ucraina, afirmând că liderul de la Kremlin doar trage de timp în discuţiile cu Statele Unite. În același timp, şeful diplomaţiei franceze a spus că președintele rus trebuie oprit din „fanteziile” sale „imperialiste”.
Boris Pistorius a subliniat că Europa trebuie să crească presiunea asupra Rusiei prin impunerea mai multor sancţiuni, în special asupra vânzărilor de energie.
„Am văzut din nou atacuri masive (ruseşti) în ultimele zile. Acestea vorbesc mai tare decât vorbăria (cu privire la procesul de pace) pe care am auzit-o atât de mult timp”, a declarat Pistorius înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării şi afacerilor externe din UE care are loc la Bruxelles.
„Putin joacă în mod clar pentru timp, din păcate trebuie să spunem că Putin nu este cu adevărat interesat de pace”, a mai spus ministrul german.
UPDATE 10:00 - Rușii au lansat peste 100 de drone în noaptea de luni spre marți către Ucraina. Armata ucraineană a anunțat că au interceptat și doborât majoritatea dronelor.
Rușii au lansat 108 drone noaptea trecută, au anunțat reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene.
„Atacul aerian a fost respins de aviație, de trupele de rachete antiaeriene, de unitățile de război electronic și de sistemele fără pilot, precum și de grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, au transmis ucrainenii, potrivit Sky News.
Reprezentanții forțelor aeriene au subliniat că 93 de drone au fost „neutralizate”. Dintre acestea, 35 au fost doborâte, iar 58 au fost bruiate electronic. Nu este clar ce s-a întâmplat cu celelalte 15.
Ucrainenii au mai spus că atacul a vizat regiunile Donețk, Dnipropetrovsk, Sumî și Jitomir.
"Este esențial pentru noi toți ca Statele Unite să nu se distanțeze de negocieri și de căutarea păcii pentru că singurul care ar beneficia de aceasta ar fi Putin", a declarat Zelenski, pe rețelele de socializare, după o convobire telefonică între Vladimir Putin și Donald Trump.
Noi sancțiuni ale SUA impuse Rusiei ar fi ”decisive” în ceea ce privește capacitatea acesteia de a continua invadarea Ucrainei, a afirmat, de asemenea, Zelenski, subliniind că este nevoie de o ”muncă grea” pentru a convinge Washingtonul într-un moment în care Donald Trump dorește să normalizeze relațiile dintre SUA și Rusia.
Președintele american Donald Trump i-a sunat luni separat pe omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, în eforturile sale de a găsi o modalitate de rezolvare a conflictului din Ucraina, notează EFE.
Reprezentanții ucraineni și ruși s-au întâlnit vineri în Turcia, o reuniune al cărei singur acord tangibil a fost schimbul a 1.000 de prizonieri de război de fiecare parte și promisiunea de a face schimb de liste cu condiții pentru o eventuală încetare a focului.