UPDATE 11:32 - Trump spune că ar putea merge în Turcia pentru a se alătura negocierilor dintre Rusia şi Ucraina
Preşedintele Donald Trump a menţionat luni perspectiva de a se alătura joi discuţiilor dintre Rusia şi Ucraina în Turcia, în contextul în care săptămâna aceasta se deplasează în Orientul Mijlociu, în primul său turneu extern de la revenirea la Casa Albă, relatează Reuters.
Trump va vizita Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar.
„Cred că putem avea un rezultat bun în urma întâlnirii de joi din Turcia între Rusia şi Ucraina”, a comentat luni Donald Trump. „Mă gândeam să zbor până acolo. Nu ştiu unde voi fi joi. Am atât de multe întâlniri, dar mă gândeam să zbor până acolo. Există o posibilitate, cred, dacă eu cred că se pot întâmpla lucruri, trebuie să o rezolvăm”, a declarat el reporterilor de la Casa Albă.
UPDATE 17:00 - Ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, îndeamnă Rusia şi Ucraina să se întâlnească ”cât mai rapid” şi ”să decreteze un armistiţiu”.
”Invităm părţile să se reunească cât mai rapid şi să decreteze un armistiţiu. Sperăm ca acest lucru să se întâmple şi acesta este lucrul la care muncim”, a declarat ministrul turc de Externe.
Oficialul şi-a exprimat încrederea în faptul că se poate ajunge la un ”compromis” ”în următoarele zile”, în pofida faptului că între cei doi beligeranţi continuă să existe divergenţe.
”Cred că părţile vor ajunge la un compromis în zilele următoare”, a mai spus Hakan Fidan.
De asemenea, șeful diplomației turce a ținut să menționeze faptul că ”aşa cum ştiţi, ucrainenii vor mai întâi un armistiţiu, iar apoi negocieri, iar ruşii vor mai întâi negocieri şi apoi un armistiţiu, astfel încât situaţia se afl în impas”.
”Această problemă trebuie să fie rezolvată”, a îndemnat Hakan Fidan.
UPDATE 14:00 -Trupele ruse au lansat luni zeci de atacuri pe frontul de est al Ucrainei, după începerea armistițiului de 30 de zile propus de Kiev și aliații săi europeni, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, transmite Reuters.
Rusia nu s-a angajat să respecte armistițiul. Intensitatea luptelor a fost la un nivel normal, a declarat pentru Reuters Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al frontului de est al Ucrainei.
UPDATE 12:00 - Armata rusă anunță o lovitură cu racheta balistică Iskander-M împotriva unui lansator HIMARS al ucrainenilor
Militarii ruși au distrus un sistem de lansare multiplă de rachete HIMARS în regiunea Sumî a Ucrainei cu un atac cu rachetă balistică Iskander-M, a declarat luni Ministerul rus al Apărării, citat de TASS.
„Militarii unității de recunoaștere a grupului de forțe ‘Sever’ au descoperit locul rachetelor HIMARS ale militanților Forțelor Armate Ucrainene în zona așezării Nagornovka din regiunea Sumî. Drona de recunoaștere a surprins lansarea rachetelor de la lansatorul multiplu de rachete asupra orașului Rîlsk din regiunea Kursk. Imediat după aceasta, un atac cu rachete a fost efectuat asupra lansatorului HIMARS de către un echipaj al sistemului de rachete operațional-tactice Iskander-M”, a susținut Ministerul Apărării de la Moscova.
Acesta a publicat și o înregistrare video cu presupusa lovitură, care deocamdată nu a fost confirmată independent.
Ministerul rus al Apărării a mai declarat că atacul a fost coordonat cu ajutorul unei drone Forpost și că imaginile „arată o lovitură și o explozie precisă a lansatorului HIMARS al Forțelor Armate Ucrainene”.
Autoritățile ruse au declarat anterior că armata ucraineană a lansat un atac cu rachete asupra orașului Rîlsk din regiunea Kursk și că clădirea unui hotel de la intrarea în oraș a fost avariată în urma loviturii.
UPDATE 11:00 - Zelenski spune că este gata să se întâlnească cu Putin în Turcia, dar insistă asupra încetării focului începând cu 12 mai
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este gata să se întâlnească cu omologul rus Vladimir Putin la Istanbul pe 15 mai, dar a insistat ca încetarea focului susținută de aliații săi europeni să înceapă pe 12 mai. Moscova a ignorat până acum acest apel, transmite RFE/RL.
„Începând de mâine, așteptăm o încetare a focului”, a declarat Zelenski pe 11 mai pe rețelele de socializare. „Această propunere este pe masă”.
„O încetare a focului deplină și necondiționată – una care durează suficient de mult pentru a oferi o bază necesară diplomației – ar putea aduce în mod semnificativ pacea mai aproape. Ucraina a propus de mult timp acest lucru, partenerii noștri îl propun și întreaga lume solicită acest lucru”, a spus Volodimir Zelenski.
Zelenski a spus că Kievul nu are „absolut nicio problemă în a se angaja în negocieri și suntem pregătiți pentru orice format”.
Comentariile lui Zelenski urmează remarcilor președintelui american Donald Trump - care a părut să ignore apelurile Kievului și ale aliaților europeni pentru o încetare a focului - care a cerut Ucrainei să poarte „imediat” discuții directe cu Rusia pentru a pune capăt războiului.
UPDATE 8:00 - Putin respinge armistițiul de 30 de zile - Reacție dură de la Londra
Marea Britanie va dezvălui un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe 12 mai, a anunțat Ministerul de Externe al țării într-un comunicat, notează The Kyiv Independent.
Sancțiunile par să fie un răspuns la respingerea de către Rusia a unui încetare a focului de 30 de zile pe care Regatul Unit, alături de Franța, Germania și Polonia, l-au cerut în timpul unei vizite la Kiev pe 10 mai.
UPDATE 7:00
Alături de şeful diplomaţiei britanice, David Lammy, omologii săi german, polonez şi spaniol vor fi prezenţi la Lancaster House. Franţa va fi reprezentată de ministrul pentru Europa, Benjamin Haddad, iar Uniunea Europeană de şefa diplomaţiei sale, Kaja Kallas.
Un reprezentant italian va fi, de asemenea, prezent la această reuniune în aşa-numitul format „Weimar”, care a fost lansat în februarie anul trecut şi s-a reunit deja de şase ori de atunci.
Aceste „discuţii vitale” se vor concentra pe „eforturile comune pentru consolidarea securităţii europene şi pentru o pace justă şi durabilă în Ucraina”, a precizat Foreign Office într-un comunicat. „Trebuie să rămânem uniţi, aliaţi în protejarea suveranităţii, a păcii şi a Ucrainei”, a declarat Lammy, citat de news.ro.
În opinia sa, liderii europeni se confruntă cu o „provocare” care „nu priveşte doar viitorul Ucrainei”, ci „este existenţială pentru întreaga Europă”. Din partea Franţei, accentul va fi pus pe „necesitatea de a menţine şi de a spori (presiunea) asupra Rusiei”, a declarat Ministerul francez de Externe pentru AFP.
Ultimatumul pentru Moscova
Această întâlnire are loc la două zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul polonez Donald Tusk şi premierul britanic Keir Starmer s-au deplasat la Kiev în cadrul „coaliţiei celor dispuşi”.
Ucraina şi aliaţii săi europeni, împreună cu Statele Unite, au dat Moscovei un ultimatum pentru a accepta o încetare a focului „completă şi necondiţionată” de 30 de zile începând de luni, în caz contrar Rusia urmând să se confrunte cu noi „sancţiuni masive”.
Ministerul britanic de Externe afirmă că Londra va anunţa luni „noi sancţiuni împotriva celor care sprijină invazia ilegală a Rusiei” în Ucraina.