UPDATE 22:00 Zelenski susține că Trump nu are încă un plan oficial de a pune capăt războiului
Președintele american Donald Trump nu are încă un plan oficial pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Planul nu a fost încă oficial. Ce este în anumite publicații... Sunt sigur că acesta nu este planul oficial al președintelui Trump", a declarat liderul ucrainean la o conferință de presă cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso.
Kievul are deja o "viziune" a unui astfel de plan și "lucruri specifice" au fost discutate cu Statele Unite chiar înainte de inaugurarea lui Trump, a declarat Zelenski, citat de Interfax-Ucraina.
Potrivit lui Zelenski, vor exista o mulțime de informații despre un potențial plan "la Kiev”.
UPDATE 21:00
Polonia susține ideea creării unei bănci de „reînarmare” care să ajute Europa să plătească pentru investiția uriașă de care are nevoie în sectorul apărării ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, a declarat ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, joi, potrivit Reuters.
UPDATE 19:00 Ucraina ar fi lansat o nouă ofensivă în Kursk. Ar putea juca un rol important în viitoarele negocieri
Forțele armate ale Ucrainei au lansat o nouă ofensivă în regiunea Kursk din Rusia, a susținut presa rusă pe 6 februarie, notează The Kyiv Independent.
UPDATE 18:30 - Rusia cere SUA să îşi formuleze poziţia cu privire la modul de a pune capăt conflictului din Ucraina
Ministerul rus de Externe a declarat joi că Statele Unite trebuie să îşi formuleze politica referitoare la încheierea conflictului din Ucraina, iar Moscova ar putea apoi să îşi bazeze propria poziţie pe acţiuni specifice ale SUA, relatează o agenție internațională de presă.
Preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin nu au mai vorbit la telefon de la învestirea lui Trump, potrivit declaraţiilor publice ale oficialilor din ambele părţi.
Agenţia rusă de stat RIA a citat însă mai devreme, joi, un deputat de rang înalt care a declarat că pregătirile pentru o întâlnire între Putin şi Trump sunt totuşi într-un „stadiu avansat”.
UPDATE 18:00 Marea Britanie a expulzat un diplomat rus, ca răspuns la o măsură similară luată de Moscova
Ministerul britanic de Externe a precizat într-un comunicat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a-i comunica această decizie, descriind-o drept un răspuns la „decizia neprovocată și nefondată a Rusiei de a retrage acreditarea unui diplomat britanic la Moscova”, scrie Reuters.
„Orice altă măsură luată de Rusia va fi considerată o escaladare și va primi un răspuns pe măsură”, se mai arată în comunicat. De asemenea, Londra a subliniat că „nu va tolera intimidarea personalului său” și că decizia sa este una de reciprocitate.
UPDATE 17:25 - Franţa a livrat Ucrainei primele avioane de luptă Mirage 2000-5
Ministrul Apărării Sébastien Lecornu a anunţat livrarea primelor avioane Mirage 2000-5 către Ucraina, în urma promisiunii făcute de preşedintele Macron anul trecut, informează AFP.
Franţa a transferat joi către Ucraina primele avioane de luptă Mirage 2000-5, a anunţat ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, fără a preciza, însă, numărul exact al aparatelor livrate. Acestea vor sprijini apărarea spaţiului aerian ucrainean împotriva atacurilor ruseşti.
Suspiciuni de spionaj pentru FSB la cea mai importantă companie tehnologică din Europa. Ce acuză procurorii olandezi
Pierderile armatei ruse în regiunea Kursk în ultimele șase luni au ajuns la aproape 40.000 de soldați, dintre care 16.000 au murit, a anunțat Statul Major al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.
Forțele ucrainene au capturat aproape 1.000 de militari ruși în timpul operațiunii, mai susține sursa citată.
„Ofensiva de la Kursk rămâne un exemplu de acțiuni bruște, asimetrice și de succes ale Forțelor de Apărare ucrainene, permițându-le să provoace pierderi grele unui inamic superior și să preia inițiativa pe câmpul de luptă”, a adăugat Statul Major.
Armata ucraineană reușiste să captureze aproximativ 1.300 de kilometri pătrați din regiunea răsu.
Între timp, Kievul a pierdut jumătate din zona capturată, dar luptele continuă , deoarece Ucraina își propune să-și folosească prezența în regiunea Kursk ca pârghie în potențiale negocieri.
Avioanele de luptă Mirage 2000-5 pe care Parisul le-a promis Kievului au fost livrate Ucrainei pentru a o ajuta să-și apere spațiul aerian împotriva Rusiei, a anunțat joi ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, relatează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE 12:00 - Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac cu dronă ucraineană asupra satului Logachyovka din regiunea Belgorod din Rusia, a declarat joi guvernatorul regional Vyacheslav Gladkov prin intermediul canalului său de Telegram, scrie Reuters.
Un obuz aruncat din dronă a lovit o mașină civilă în care călătoreau cei uciși, a spus Gladkov.
UPDATE 11:00 - Rușii fac manevre nucleare. Sistemele de rachete balistice intercontinentale Yars au fost desfășurate pe „rute de patrulare de luptă”
Trupele Moscovei au făcut exerciții cu rachetele balistice intercontinentale Yars în regiunea sa Volga, a declarat joi Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.
UPDATE 9:30 - Armata ucraineană a anunţat joi că a lansat peste noapte un atac asupra unui aerodrom din regiunea Krasnodar din Rusia, care a dus la explozii şi un incendiu, informează Reuters.
Forțele ruse folosesc aerodromul pentru a stoca și lansa drone pentru a ataca Ucraina și a întreține aeronavele care efectuează misiuni în regiunile de sud ale Ucrainei, a adăugat armata Kievului.
Conform sursei citate, Rusia a lansat 77 de drone și două rachete balistice Iskander-M pentru a ataca Ucraina peste noapte.
UPDATE: Aliații Statelor Unite ale Americii se așteaptă ca administrația președintelui Donald Trump să prezinte mult așteptatul plan care să pună capăt războiului declanșat de Rusia în Ucraina la Conferința de Securitate de la Munchen din Germania, săptămâna viitoare, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, notează Bloomberg.
Planul urmează să fie prezentat statelor membre NATO de către emisarul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, au precizat aceste persoane, sub protecția anonimatului. Acestea au refuzat să spună cât de detaliate vor fi discuțiile sau ce în ce format se vor desfășura.
Propunerea urmează să fie prezentată la conferința din 14-16 februarie din orașul bavarez, cu o săptămână înainte de împlinirea a trei ani de când Rusia a declanșat războiul. Kellogg și alții au vorbit în ultimele săptămâni despre ceea ce apropiații lui Trump au catalogat ca fiind vorba despre o „pace prin forță”.
Elementele planului includ posibila înghețare a conflictului, fără a detalia exact ce se întâmplă cu teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse – deși cel mai probabil acestea vor rămâne sub ocupația Moscovei. Propunerea oferă, în același timp, Ucrainei garanții de securitate, astfel încât Kievul să se asigure că Moscova nu poate ataca din nou.
Spre finalul acestei luni, Kellogg este așteptat să facă prima sa vizită la Kiev, dar și în Uniunea Europeană, au precizat sursele Bloomberg. În Ucraina, el este așteptat să se întâlnească cu președintele Volodimir Zelenski.
Între timp, liderul ucrainean intenționează să meargă în mai multe țări din regiunea Golfului, după conferința de la Munchen, au mai declarat sursele citate.
Biroul de presă al președintelui ucrainean a refuzat să comenteze aceste informații. Generalul Kellogg va continua să implice statele membre NATO pentru a ajuta la îndeplinirea promisiunii președintelui Trump de a pune capăt războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Brian Hughes.