Coronavirus - România: 119683 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Raport privind folosirea TORTURII de CIA, declasificat. Ce "TEHNICI de INTEROGARE în forţă" folosea

Thursday, 27 March 2014, 08:41 Sursă: Mediafax

Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului va vota pe 3 aprilie pentru a solicita în mod oficial declasificarea a 400 din totalul de 6.300 de pagini ale unui raport confidenţial despre tehnicile de interogare în forţă folosite de către CIA în perioada 2002-2006, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush, a anunţat preşedinta Comisiei Dianne Feinstein. Concluziile raportului urmează să fie şi ele declasificate.

"Este foarte important să fie făcut public", a declarat ea pentru AFP, cu scopul ca aceste tehnici "să nu mai fie utilizate vreodată".

Executivul american urmează să aprobe ulterior publicarea părţii din raport, după ce va efectua verificări pentru ca să nu fie dezvăluite informaţii clasificate.

După atentatele de la 11 septembrie 2001, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a capturat zeci de persoane suspectate că fac parte din Al-Qaida şi a utilizat zece "tehnici de interogare în forţă", asimilate torturii de către numeroşi apărători ai drepturilor omului.

Aceste metode includeau privarea de somn, dezbrăcarea completă a deţinutului sau simularea înecului - aplicată de 183 lui Khaled Sheikh Mohammed, care s-a autoproclamat drept planificatorul atentatelor de la 11 septembrie, în cursul detenţiei acestuia într-o închisoare secretă CIA de pe teritoriul Poloniei, în perioada 2003-2006.

Foarte critici la adresa CIA, anchetatorii parlamentari conchid, potrivit lui Feinstein, că aceste tehnici au fost "erori teribile", care nu au permis luarea urmei lui Osama ben Laden.

Raportul confidenţial a fost aprobat de Comisie cu uşile închise în decembrie 2012, în pofida opoziţiei a aproape tuturor membrilor republicani a acesteia, îngrijoraţi de redeschiderea unei pagini negre a istoriei americane sub egida preşedintelui republican Bush.

Aceşti congresmeni republicani urmează probabil să voteze împotriva declasificării, însă democraţii sunt majoritari în Comisie.

Preşedintele Barack Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de declasificarea raportului. "Mă angajez total să declasific acest raport imediat ce este finalizat", a declarat el pe 12 martie.

Procedurile se desfăşoară în contextul în care CIA se află într-un "război deschis" cu Senatul. Agenţia de spionaj este acuzată că a obstrucţionat activitatea asistenţilor congresmenilor care au lucrat timp de peste trei ani la redactarea acestui raport, şi anume că a şters documente de pe servere care-i aparţin.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN