Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Presiuni asupra Chişinăului din partea Moscovei. Găgăuzia anunţă că vrea independenţa

Tuesday, 01 April 2014, 11:12 Sursă: REALITATEA TV

După ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE, în noiembrie, la Vilnius, în Găgăuzia s-au organizat, pe 2 februarie, două referendumuri. Unul pentru a vedea dacă cetăţenii aleg să meargă cu UE sau cu Rusia şi unul pentru declararea independenţei în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Acum, autorităţile locale din regiunea situată în sudul Republicii Moldova ameninţă cu declararea independenţei dacă Chişinăul face ultimul pas spre alianţa cu vestul.

"Procedăm exact ca în Uniunea Europeană unde referendumul este considerat o formă de exprimare a democraţiei. Propunem să se organizeze în Republica Moldova un referendum asemănător celui din Găgăuzia pentru a vedea ce îşi doresc oamenii. Dacă Moldova îşi pierde suveranitatea, Găgăuzia devine independentă. Noi am organizat un referendum în acest sens", a declarat MIHAIL FORMUZAL, guvernatorul din Găgăuzia.

Actualul guvernator al Găgăuziei, ­Mihail Formuzal, fost ofiţer în ar­mata URSS, a justificat referendumul prin faptul că Republica Moldova ar putea să se unească cu România. Ambele plebiscite au fost declarate ilegale de autorităţile de la Chişinău, dar şi de un tribunal de la Comrat, capitala Găgăuziei.

Pe de altă parte, premierul Poloniei, Donald Tusk, care s-a aflat într-o vizită oficială la Chişinău, susţine că Uniunea Europeană şi-a asumat un risc atunci când a grăbit apropierea de Moldova, de dragul protejării acestui stat. Cu toate acestea, oficialul de la Varşovia sprijină parcursul european al vecinilor de peste Prut.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN