Parlamentul Boliviei respinge acuzațiile de trafic de influență aduse președintelui Evo Morales

Wednesday, 11 May 2016, 07:33, Sursă: REALITATEA.NET

Parlamentul Boliviei a respins marți acuzațiile aduse președintelui Evo Morales de trafic de influență în favoarea fostei sale partenere Gabriela Zapata, fost director comercial al firmei chineze CAMC care a semnat contracte de aproape 580 de milioane de dolari cu statul bolivian, transmite AFP.

Adaugă părerea ta

Parlamentarii au aprobat raportul de anchetă al unei comisii mixte potrivit căruia "toate procedurile de atribuire a contractelor firmei chineze CAMC s-au derulat în cadrul legal", a anunțat președinta Camerei Deputaților, Gabriela Montano, scrie Agerpres.

Raportul, considerat parțial de opoziție, a rezolvat încă o problemă delicată pentru șeful statului, după anunțul, luni, al respingerii de către justiție a unei cereri de stabilire a paternității care îl viza. Gabriela Zapata susține că în urmă legăturii sale cu șeful statului a dat naștere unui băiat, o afacere care luni întregi a fost pe prima pagină a ziarelor.

"Nu există nicio dovadă care să confirme teoria traficului de influență de către președintele Evo Morales, a dat asigurări președinta comisiei de anchetă, deputata Susana Rivero, din partidul socialist aflat la putere.

După o dezbatere de zece ore, Parlamentul reunit în congres a stabilit că "procedurile în care firma chineză a câștigat au fost competitive" atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar, a explicat Gabriela Montano.

Gabriela Zapata, 28 de ani, care a fost director comercial al acestei firme din domeniul construcțiilor, se află în arest preventiv de la sfârșitul lunii februarie sub acuzația de îmbogățire ilicită. CAMC a câștigat pe lângă statul bolivian șapte contracte în valoare totală de 576 de milioane de dolari.