Coronavirus - România: 18429 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Până la sfârșit. Drama electorală intră în prelungiri în SUA, iar miza e uriașă

Friday, 09 November 2018, 12:59 Sursă: REALITATEA.NET

La două zile după închideerea urnelor, cursa pentru postul de senator din Florida rămâne încă nedecisă, asemenea altor lupte din mai multe state americane.

Republicanul Rick Scott a revendicat deja victoria în fața democratului Bill Nelson, dar statul a demarat deja o re-numărare a voturilor. Aceasta a fost solicitată de democrat, care a indicat că diferența dintre el și câștigător este de doar 0,5%, adică 22.000 de voturi.

Lupta electorală pentru fotoliul de senator de Florida a fost una dintre cele mai scumpe din istoria elegerilor americane, costând 96 de milioane de dolari.

Cursa pentru postul de guvernator al aceluiași stat ar putea fi vizată de aceeași procedură. Joi dimineață, democratul Andrew Gillum și-a retras decizia de a accepta înfrângerea în fața republicanului
Ron DeSantis, care conduce cu o diferență de 38.000 de voturi.

”Este clar acum că avem mai multe voturi nenumărate decât am fi crezut”, a precizat echipa de campanie a lui Gillum.

Situația e complicată și în Georgia, unde republicanul Brian Kemp a revendicat victoria în cursa pentru postul de guvernator al statului în fața democratei Stacey Abrams.

Însă 22.000 de voturi mai trebuie încă numărate, iar Kemp conduce cu 50,3% la 48,7%. Dacă scorul republicanului scade sub 50%, legea din Georgia prevede încă un tur de scrutin.

Este situația din Mississippi, unde un nou tur de scrutin pentru postul de senator va avea loc.

În Arizona, o altă cursă senatorială este prea strânsă pentru un rezultat clar. Republicana Martha McSally o conduce pe democrata Kyrsten Sinema cu 17.000 de voturi, dar 600.000 de voturi prin e-mail nu au fost încă numărate. Există și o neînțelegere pe tema numărării acestor voturi.

Rezultatele din aceste state nu vor schimba semnificativ situația din Congresul american, unde republicanii își mențin majoritatea, iar democrații au câștigat controlul în Camera reprezentanților.

Situația exactă din Senat este însă importantă în perspectiva alegerilor din 2020, care vor avea loc odată cu cele prezidențiale.

Posturile de guvernatori sunt și ele vitale pentru partide, inclusiv în perspectiva retrasării granițelor districtelor electorale, operațiune făcută recent de conducerile republicane ale statelor, în folosul republicanilor.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN