Procurori: Presupusul strateg al atacurilor de la Paris, ucis în asaltul din Saint-Denis

Thursday, 19 November 2015, 14:44 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Abdelhamid Abaaoud a fost împușcat în timpul unui raid efectuat miercuri de zeci de polițiști francezi în suburbia pariziană Saint-Denis, au anunțat joi procurorii francezi.

Trupul său, găsit în imobilul luat cu asalt, a fost identificat după amprente.

Abaaoud, presupusul planificator al atacurilor sângeroase comise sâmbătă la Paris şi Saint-Denis, a fost o figură din cadrul Statului Islamic (SI) cunoscută justiţiilor franceză şi belgiană, relatează Reuters online, citată de Mediafax.

Potrivit unei surse din Franţa apropiate dosarului, acest bărbat în vârstă de 27 de ani de origine marocană s-ar afla la originea mai multor atentate sau planuri de atentat în Europa.

Parchetul de la Bruxelles a catalogat drept "zvonuri" aceste informaţii care evocă presupusul lui rol de strateg al atacurilor de vineri, soldate cu cel puţin 129 de morţi.

Potrivit lui Alain Chouet, un fost şef al Serviciului pentru Informaţii şi Securitate din cadrul DGSE, implicarea lui Abaaoud în calitate de comanditar al atentatelor de la Paris constituie o ipoteză "credibilă, dar asta nu nu înseamnă că şi adevărată".

Presa belgiană i-a evocat prima dată numele în ianuarie, când l-a prezentat drept "creierul" unui grup de jihadişti care planifica atentate de anvergură în Belgia.

Această celulă a fost ţinta unei vaste operaţiuni antiteroriste, în timpul căreia presupuşi jihadişti au fost ucişi la Verviers, în estul Belgiei, la o săptămână după atacurile din redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi într-un supermarchet cu speciafic evreiesc din Paris.

În ediţia din februarie, Dabik, revista online anglofonă a Daech - acronimul arab al SI -, publica un interviu cu Abou Omar al Baljiki ("belgianul"), numele de combatant al lui Abdelhamid Abaaoud, acordat chipurile la revenirea sa în Siria.

El se lăuda că a reuşit să se întoarcă în Belgia cu scopul de a organiza atacuri acolo şi că a reuşit, după aceea, să înşele serviciile de informaţii occidentale şi să se întoarcă în Siria.

O adevărată "rotiţă" în cadrul propagandei Daech, el apărea de asemenea într-o înregistrare video postată online, în martie 2014, la volanul unui vehicul, târând cadavre ale unor victime SI. Mai mult pe Mediafax

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA