Coronavirus - România: 457848 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O epavă care datează din Primul Război Mondial, găsită în largul Suediei

Tuesday, 28 July 2015, 20:19 Sursă: REALITATEA.NET

"Cel mai probabil este vorba de un submarin naufragiat în 1916. Submersibilul s-a lovit cu o navă suedeză, într-un incident soldat cu 18 morţi", a comunicat armata suedeză, informează Mediafax.

Armata suedeză studia, marţi, o înregistrare video, realizată în largul coastelor de est ale ţării, în care apare epava unui presupus submarin rusesc, după aproximativ nouă luni de la o operaţiune de căutare foarte mediatizată a unui submarin rusesc în apele Suediei.

"Sunt 99,9 la sută sigur că este din 1916, dar următorul pas este să confirmăm", a declarat Dennis Asberg, un reprezentant al companiei de explorări Ocean X Team.

Vânători de epave din cadrul companiei islandeze Ocean X Team au anunţat, luni, că au făcut această descoperire săptămâna trecută, dar că au decis să facă dezvăluirea abia luni, relatează portalul TheLocal.se.

"Este neclar cât de vechi este submarinul şi de cât timp se află pe fundul mării, dar literele chirilice de pe cocă arată că este rusesc", afirmă compania pe site.

Epavă descoperită pe fundul mării. Imagini uluitoare cu comorile găsite

 


Armata suedeză a reacţionat cu prudenţă faţă de anunţ, dar a preciat că studiază imaginile.

"Ei sunt cei care pretind că este un submarin", a declarat pentru AFP Anders Kallin, un purtător de cuvânt al Forţelor armate suedeze.

"Analiştii noştri nu şi-au prezentat concluziile încă şi vor să vadă mai multe imagini, pe care compania ni le va trimite", a spus el, adăugând că rezultatele sunt aşteptate "în zilele următoare".

Potrivit lui Stefan Hogeborn, un scafandru din cadrul Ocean X Team, vasul este "absolut intact", "nu prezintă niciun semn vizibil de avarie pe cocă", iar trapele sunt închise, ceea ce indică, în opinia sa, că echipajul se află încă în interior.

El nu a spus unde se află vasul, dar potrivit tabloidului suedez Expressen, care a publicat imagini cu epava pe site, aceasta se află la aproximativ 1,5 mile marine (2,8 kilometri) la est de coastele din zona centrală a Suediei

Ocean X Team a anunţat că vasul are aproximativ 20 de metri lungime şi 3,5 metri lăţime.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN