Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Discuțiile pentru formarea guvernului german au eşuat. Președintele cere continuarea negocierilor

Monday, 20 November 2017, 07:59 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a cerut luni partidelor să continue eforturile pentru formarea unei coaliții, după eșecul negocierilor pentru formarea unui guvern format de creștin-democrați, Verzi și Liberali. 

"Nu este cazul să generăm panică prin convocarea de noi alegeri. În negocierile pentru coaliţii guvernamentale apar mereu încercări ale partidelor de a ridica mizele", a declarat Frank-Walter Steinmeier, potrivit Mediafax.

"Mă aştept ca toate părţile să conştientizeze responsabilităţile pe care le au, iar acest lucru nu înseamnă revenirea la urne", a precizat Steinmeier.

Reprezentanţii Partidului Liber-Democrat, care ar fi trebuit să se alăture împreună cu Verzii coaliției conduse de creștin-democrații Angelei Merkel, s-au retras de la discuţiile începute în urmă cu mai mult de o lună.

„Este de preferat să nu guvernăm decât să guvernăm prost”, a declarat liderul acestei formaţiuni, Christian Lindner.

Cancelarul Angela Merkel a deplâns situaţia şi a promis că va face „totul pentru ca ţara să fie bine condusă în cursul săptămânilor dificile care vor veni”.

La rândul său, Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) a reiterat refuzul prelungirii coaliţiei guvernamentale cu formaţiunea cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), semnalând dorinţa de a se ajunge la alegeri anticipate.

În aceste condiții, președintele poate convoca alegeri anticipate. Cea mai probabilă variantă pare a fi în aceste momente însă cea a unui guvern minoritar sub conducerea Angelei Merkel. Analiștii se tem totuși că un astfel de executiv nu ar fi destul de puternic.

Incertitudinile au lovit deja moneda unică europeană. Euro a scăzut dramatic în fața yenului după anunțul eșecului negocierilor.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu eșecul negocierilor pentru formarea unei coaliții de guvernare în Germania, declarând că "nu este în interesul" Franței ca acest proces să se blocheze și subliniind că există "un risc real" de dezacord.

Reacții au venit și din Olanda. Eșuarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel pentru formarea unei coaliții tripartite de guvernare este ''o veste proastă pentru Europa'', a afirmat luni ministrul olandez de externe, Halbe Zijlstra, subliniind rolul conducător al Germaniei, cel mai puternic membru al Uniunii Europene, relatează agenția Reuters.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN