Moartea libertății de exprimare. Aproape 70.000 de turci, cercetați pentru l-au insultat pe Erdogan

Thursday, 21 March 2019, 11:08, Sursă: REALITATEA.NET

Nu mai puțin de 66.691 de cetățeni turci au fost anchetați pentru că l-ar fi ”insultat” pe președintele Recep Tayyip Erdogan, de la alegerea sa, în 2014, susține un profesor de drept de la Istanbul.

Adaugă părerea ta

Yaman Akdeniz, un profesor de drept de la Universitatea Bilgi din Istanbul, a făcut o analiză cu rezultate înfricoșătoare asupra felului în care autoritățile Turciei calcă în picioare libertatea de exprimare.

Potrivit acestuia, 66.691 de cetățeni turci au fost anchetați pentru că l-ar fi ”insultat” pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

De aici au rezultat 12.305 procese, iar numărul este în continuă creștere, notează presa turcă, citată de site-ul protothema.gr.

Situația este catalogată drept dramatică de comentatorii care admit că Turcia a fost o societate de informatori încă din vremea Imperiului Otoman.

La începutul lunii martie, o ceartă dintr-o familie din Ankara s-a sfârșit cu tatăl și fiica acuzându-se unul pe celălalt că l-au insultat pe președinte.

Insultarea președintelui este o faptă penală pedepsită cu cu până la patru ani de închisoare, sau chiar mai mult, dacă insulta este publică.

Human Rights Watch a condamnat în mai multe rânduri autoritățile turce.

”Guvernul ar trebui să-și mai bată joc de drepturile omului și să respecte libertatea de exprimareb a cetățenilor Turciei”, a precizat HRW în 2018.

 

Alte articole din: EUROPA