Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nemulțumiri în Parlamentul grec, față de ultimele propuneri trimise creditorilor internaționali

Friday, 10 July 2015, 21:23 Sursă: REALITATEA.NET

"Vă cer să susțineți efortul Guvernului pentru un acord", a spus în fața comisiei parlamentare ce examinează respectivele propuneri deputatul Dimitris Vitsas, membru al stângii radicale Syriza, condusă de premierul Alexis Tsipras.

După analiza din comisie, cei 300 de deputați greci se vor reuni pentru a mandata prin vot Executivul să negocieze cu creditorii internaționali un nou acord de asistență financiară, pe baza ultimelor măsuri propuse de Tsipras.

Deputatul Vitsas a recunoscut că unele dintre aceste măsuri "ar putea avea un efect recesiv", dar a subliniat că reformele avute în vedere de Guvern vor permite "atacarea problemelor cronice" ale țării, cum ar fi corupția și clientelismul.

De altfel, majoritatea Syriza va trebui în această seară să depășească disensiunile ce ar putea să apară în timpul ședinței Legislativului, din cauza faptului că măsurile propuse de Tsipras cuprind și multe concesii făcute creditorilor internaționali, deși ultima inițiativă a acestora a fost respinsă de greci prin referendum.

Syriza cere Executivului să "respingă șantajul" creditorilor

Într-o scrisoare publicată, tot vineri, cinci membri ai Syriza, inclusiv trei deputați, au cerut Executivului să 'respingă șantajul' creditorilor. Mai mult decât atât, ei menționează în scrisoare că dacă 'acordul nu va cuprinde un program pentru oprirea austerității, pentru asigurarea lichidităților (în sistemul bancar) și o ștergere reală a datoriei externe, guvernul trebuie să fie pregătit să urmeze calea alternativă, aducând în discuție apartenența țării noastre la zona euro'.

În ceea ce privește reacția capitalelor europene în urma propunerilor lui Tsipras, aceasta a fost în general pozitivă, dar Guvernul german și președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, au declarat că preferă să aștepte evaluarea creditorilor înainte de a se pronunța.

Ce conține pachetul de reforme trimis de Grecia

Printre propunerile Greciei trimise, joi seară, creditorilor se numără o creștere a TVA la anumite categorii de produse și servicii, de la 13% în prezent la 23 %, suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecești, începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice, creșterea treptată a vârstei de pensionare și reforme în domeniul funcției publice, măsuri ce vizează creșterea veniturilor la buget.

Pentru produsele de bază, energie electrică și hoteluri, TVA rămâne la 13%, iar pentru medicamente și cărți la 6%. Înaintea referendumului, premierul Tsipras a cerut concetățenilor săi să voteze împotriva propunerilor creditorilor internaționali, invocând, printre altele, și faptul că aceștia au cerut creșterea prețului la energie și TVA-ului la medicamente.

În schimbul ofertei sale de a face reforme, guvernul grec cere acum creditorilor internaționali un nou ajutor financiar pe trei ani, precum și o nouă ștergere a datoriei externe a Greciei, asupra acestei ultime solicitări cancelarul german Angela Merkel pronunțându-se până în prezent ferm împotrivă.

Dacă legislativul grec va da vineri seară guvernului undă verde pentru a continua negocierile cu creditorii, Eurogrupul se va reuni sâmbătă pentru a examina propunerile guvernului de la Atena, Jeroen Dijsselbloem declarând că este posibil să se ia în aceeași zi o decizie privind un nou acord cu Grecia.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN