Coronavirus - România: 479634 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Măsurători îngrijorătoare. Rusia neagă producerea unui accident nuclear pe teritoriul său

Tuesday, 21 November 2017, 16:48 Sursă: REALITATEA.NET

Serviciul meteorologic al Rusiei, Roshydrome, a confirmat existența unui nivel ridicat de ruthenium 106 în zona munților Ural. Mai exact, de 1.000 de ori peste nivelul normal. 

Totuși, Moscova a subliniat că niciun accident nuclear nu a avut loc în țară.

Analiza Roshydrome vine să confirme concluzia anunțată acum zece zile de Institutul pentru securitate nucleară din Franța.

Măsurătorile mai multor stații europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă în majoritatea țărilor europene, a precizat pe 10 noiembrie IRSN. Ruthenium 106, un nuclid radioactiv, este produsul unei reacții nucleare și nu apare în mod natural.

Potrivit IRSN, norul radioactiv ar putea proveni de la un centru de gestionare a combustibilului nuclear sau de la un centru medical.

Agenția nu a determinat cu exacitate sursa geografică a norului, dar în urma unei analize s-a putut stabili că aceasta ar fi undeva la sud de Munții Ural, adică în Rusia sau Kazahstan.

IRSN a mai precizat că norul radioactiv nu va avea un impact nociv asupra sănătății oamenilor din Europa sau asupra mediului.

Totuși, dacă un astfel de accident ar fi avut loc în Franța, protocolul ar fi impus evacuarea populației pe o rază de mai mulți kilometri în zona vizată.

 

 


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN