Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Haos în Polonia: sute de persoane au înconjurat clădirea Parlamentului. De ce protestează

Saturday, 17 December 2016, 11:47 Sursă: REALITATEA TV

Sute de manifestanţi au înconjurat în cursul serii parlamentul de la Varşovia şi au blocat ieşirea liderilor politici ai ţării, printre care premierul Beata Szydlo şi liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski. În cele din urmă, la ora trei dimineaţa, poliţiştii au folosit forţa pentru a crea un culoar prin care a ieşit maşina prim-ministrului. Partidele de opoziţie acuză faptul că forţele de ordine au dispersat oamenii cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Protestele au izbucnit după ce opoziţia a acuzat că deputaţii au aprobat în mod ilegal bugetul pe anul 2017. Asta după ce votul pe buget a fost mutat în altă sală, din cauza faptului că tribuna sălii principale era ocupată de politicienii din opoziţie. Jurnaliştii nu au avut acces la această şedinţă, despre care unii spun că nu a avut cvorumul necesar.

Tensiunile au fost create de proiectul anunţat în această săptămână pentru limitarea accesului jurnaliştilor la şedinţele Parlamentului, începând cu anul 2017. Astfel, doar câţiva reporteri vor avea acces la şedinţe, iar filmatul şi fotografiatul vor fi interzise. În plus, jurnaliştii vor sta în altă clădire pentru a nu avea acces direct la deputaţi.

"Limitarea accesului reporterilor în multe Parlamente, în special în Parlamentul European, pe care voi îl consideraţi un model, este mult mai profundă decât ce plănuim noi. Aici este vorba doar despre restabilirea ordinii", spune Kaczynski.

De la venirea la putere, anul trecut, Partidul Lege şi Justiţie a înăsprit controlul asupra presei și asupra justiţiei, lucru ce a provocat de multe ori tensiuni cu Parlamentul European.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN