Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Guvernul polonez face un pas decisiv spre preluarea controlului asupra Justiției

Thursday, 13 July 2017, 13:52 Sursă: REALITATEA.NET

Conform primei legi, referitoare la Consiliul Naţional al Magistraturii (KRS), Parlamentul va fi cel care va alege membrii acestei instituţii. Cea de-a doua lege votată, privind regimul tribunalelor de drept comun, prevede că ministrul Justiţiei va numi preşedinţii de tribunale. 

În ochii unui mare număr de jurişti, noile măsuri merg contra independenţei puterii judiciare şi separării puterilor executivă, legislativă şi judiciară, notează AFP. 

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a acuzat Consiliul Magistraturii că este "o corporaţie care, ea singură, decide totul", dar şi magistraţii, apreciaţi ca fiind o "castă" cu rădăcini în vremea comunismului, care serveşte interesele grupurilor politice, nu ale cetăţenilor. 

"Este timpul să schimbăm toate astea", a declarat Ziobro, într-o dezbatere în Parlament asupra celor două legi. 

De la sosirea la putere, în toamna lui 2015, Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) a preluat controlul Tribunalului Constituţional, fapt ce a condus la mari manifestaţii de stradă. 

"Ministrul Justiţiei va deţine de acum încolo controlul direct asupra tuturor preşedinţilor de tribunale, la toate nivelurile. Acest gen de procedură funcţiona în comunism", a declarat deputatul de opoziţie Jacek Protasiewicz. 

Potrivit lui Waldemar Zurek, purtător de cuvânt al Consiliului Magistraturii, "noile legi încalcă Constituţia". 

În virtutea noii legi, ministrul Justiţiei va dispune de un termen de 6 luni timp în care va putea înlocui orice preşedinte de tribunal fără a furniza motive. Noii preşedinţi vor putea la rândul lor să-i înlocuiască pe judecători. 

Aceasta înseamnă că PiS, după Tribunalul Constituţional, "cucereşte ansamblul sistemului de justiţie", a afirmat Zurek, într-un interviu recent pentru AFP.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN